Bivši reprezentativac o paklu zavisnosti: Uzimao sam, 10 godina svaki dan, šest injekcija kao zamenu za heroin

Svetska antidoping agencija stavlja lek na listu, Premijer liga upozorava na još slučajeva

15.11.2023. 11:33
  • Podeli:
Kris Kirkland-65549e77813aa.webp Foto: Printscreen/Youtube/Undr The Cosh Ep

Bivši golman Premijer lige i nekadašnji reprezentativac Engleske, Kris Kirkland (42) otkrio je svoju, 10 godina dugu, borbu sa bolesti zavisnosti od analgetika. Ovaj sportista se navukao na tablete tramadol, kojima je umanjivao bolove u leđima.

Kirkland, u svojoj ispovesti, kaže da je pre traženja pomoći i odlaska na rehabilitaciju, punu deceniju krio zavisnost i da je razmišljao o tome kako sebi da oduzme život jer je stanje postalo nepodnošljivo. 

Engleski golman je počeo da uzima lek kako bi se nosio sa bolnim grčevima u leđima tokom svog boravka u Šefild Venzdejju. To ga je gurnulo na ivicu ambisa, približavajući se tome da skoči sa krova u Portugalu dok je bio na predsezonskom trening kampu sa Berijem 2016.

Od tog strašnog scenarija sprečila ga je jaka vezanost za suprugu Leonu i kćerku Lusi, pa je odlučio da traži pomoć.  Tek je u bolnici otkrio koliko je jaka količina leka koju je konzumirao - dnevno 2.500 miligrama tramadola.

"Tek kada sam otišao na rehabilitaciju, saznao sam da uzimam šest doza heroina dnevno“, rekao je Kirkland za "Atletik". "To je zla, zla droga. Zamalo me je ubila i trebalo je da me ubije. Na početku vam to daje dobar osećaj. Čini vas srećnim, ako imate anksioznost ili nešto slično tome. Već posle tri meseca konzumiranja znao sam da sam u nevolji. Na kraju, izgradite toliku toleranciju prema tome, to zapravo ne čini ništa. Samo što vašem telu to treba“, iskren je Kirkland. 

Skrivao sve od porodice

Engleski golman je prvi put povređen na treningu Liverpula, a ponovio se kada je otišao Vigan 2006.

"Mislio sam da nikada neću postati zavisnik. Dovoljno sam jak da uzmem lekove samo kada su mi potrebni, ali me je uhvatilo. Moje telo je sve više imalo potrebu i postao sam zavisan. Prva sezona je bila izvodljiva. U drugoj sezoni sam bio na njima dosta, svaki dan, manje, više. Leona nije znala. Držao sam tablete u kolima sakrivene, nosio ih na put, na trening".

Govorio je Kirkland i o skidanju. 

"Bio sam skučen u sobi, bilo mi je muka, povraćao sam, nisam mogao ništa da jedem, imao sam halucinacije, preznojavao sam se. Leona je bila u sobi do i ulazila često da proveri da li pravilno dišem. Došao sam do tačke da nisam želeo da stavim još jednu tabletu u usta. Prošao sam kroz to, ali nije bilo nimalo prijatno i ne bih to nikome poželeo. Pokušavao sam da se oslobodim mnogo puta. Ako pokušavate sami to je skoro nemoguće", otkriva golman koji je 189 puta branio u Premijer ligi, dok je nosio dres Liverpula, Vigana, Koventrija i Vest Broma.

VDA stavlja tramadol na listu

Posle ove priče i iskustva engleskog fudbalera tramadol bi trebalo da bude dodat na listu zabranjenih Svetske antidoping agencije 1. januara, a Udruženje profesionalnih fudbalera na to je skrenulo pažnju svojim članovima prošle nedelje uz priznanje da će biti dosta slučajeva igrača poput Kirklenda

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()