Noviteti u žrebu Lige šampiona: Kad kompjuter zameni čoveka

Jedini ručni aspekt biće ceremonijalni deo izobra ekipa

12.03.2024. 20:30
  • Podeli:
Ponovljen žreb Lige šampiona foto Reuters.jpg Foto: Reuters

UEFA je spremila potpuno novi sistem Lige šampiona za narednu sezonu i donela revoluciju u žrebu. Dosadašnje izvlačenje parova ide u zaborav, a na scenu nastupa kompijuter - od naredne sezone žreb će biti u potpunosti kompjuterizovan. 

Sve ovo je zbog novog formata. 

Takmičenje se od naredne sezone proširuje na 36 timova koji će biti na jednoj tabeli. Svaki klub će odigrati osam utakmica, po četiri kod kuće i u gostima.

UEFA se na ovaj potez odlučila jer kažu da bi ručno izvlačenje protivnika svakog kluba, kao što je bio slučaj u starom formatu, trajao i do četiri sata i zahtevao bi do 900 kuglica zbog složenih razmatranja unutar žreba.

Jedini ručni aspekt će biti ceremonijalni deo izobra ekipa o čijim se rasporedima odlučuje. Kompjuter će posle toga automatski rasporediti protivnike i ekipe iz svakog od četiri šešira odlučiti koje će utakmice igrati kod kuće i na strani.

Klubovi neće moći da izvuku timove iz svoje zemlje, osim ako ih ima previše u jednom ovalu.

Konkretnije objašnjenje

Ukoliko u prvom šeširu budu ekipe: Mančester siti, Sevilja, Barselona, Napoli, Bajer, PSŽ, Benfika, Fejenord i Real Madrid.

UEFA će izvući samo jednu ekipu ručno, recimo Barselonu. Kompjuter bi onda sam izvukao protivnike Barselone i prikazao utakmice koje će Katalonci igrati u narednoj sezoni.

UEFA je naglasila da će njihove kompjuterske sisteme proveravati sistem revizorske kuće "Ernst & Young" kako bi sve bilo pravedno. 

Osnova za sumnju u regularnost žreba sigurno da će da postoji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()