Pobuna zbog novih dresova fudbalera Nemačke: Javnost prepoznaje nacističke simbole

Prema rečima istoričara sve se najbolje vidi na brojevima

01.04.2024. 11:01
  • Podeli:
Fudbaleri Nemačke-655f4f98d65b7.webp Foto: Profimedia

Novi dres nemačke fudbalske reprezentacije za EURO2024. podigao je veliku buku. Javnost se pobunila jer je ustanovila da ih font brojeva, naročito 44 kojim su predstavljeni, podsećaju na nacizam.

Zamerke su potkrepljene i sa stručne strane. Nemački istoričar i arheolog Mihael Konig je na svom profilu primetio kako dres sa brojem 44 neverovatno podseća na zločinačku diviziju SS organizacije u Drugom svetskom ratu.

Reč je o paravojnoj formaciji koja je bila pod direktnom upravom Adolfa Hitlera i Nacističke partije.

"Iz istoriskog ugla vrlo je upitno da li bi trebalo da se dozvoli ovakav dres za Europsko prvenstvo", napisao je Konig.

Njegovo mišljenje dele mnogi, ali je pitanje da li će reagovati Adidas jer su dresovi već pušteni u prodaju. Sponzoru sportske opreme, koji oblači i dizajnira Pancere od svog osnivanja, ovo je poslednja godina rada za nacionalni tim Nemačke. 

Niko na terenu neće nositi dres sa brojem 44 jer su mogući brojevi samo od 1 do 26, ali navijači mogu da poruče dres Elfa sa bilo kojim brojem i prezimenom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()