Zalad o žrebu za EURO: Srbija neće igrati spuštenog garda

Jedan od najbolnijih poraza su nam naneli Danci, seća se nekadašnji šef stručnog štaba Plavih

03.12.2023. 14:50
  • Podeli:
Fudbaleri Srbije-652ee60b08ad1.webp Foto: Vladimir Šporčić/Tanjug

Nekadašnji golman Partizana i mlade reprezentacije SFR Jugoslavije Rade Zalad rekao je da su izabranici Dragana Stojkovića mogli da dobiju i težu i lakšu grupu na žrebu za Evropsko prvenstvo i da je najvažnije da selektor ima na raspolaganju zdrave igrače.

Srbija u Nemačkoj igra u grupi C protiv Engleske, Slovenije i Danske

"Selektor je rekao posle žreba da je grupa interesantna i slažem se sa njim. Srbija je mogla da dobije i težu i lakšu grupu. Mi imamo tri protivnika sa kojima nemamo tako dobar skor. Tu su Englezi sa kojima se dugi niz godina nismo sretali ni u kvalifikacijama, ni na velikim takmičenjima, ali za Englesku nas veže jedna divna uspomena iz 1968. godine i gol Dragana Džajića u Firenci u polufinalu Evropskog prvenstva za ulazak u finale", rekao je Zalad tokom gostovanja na TV Tanjug.

Englezi dugo nisu bili naš protivnik, Dance nikada nismo dobili

Po mišljenju mnogih Engleska je favorit za osvajanje prvenstva u Namačkoj. Zalad na tu konstataciju ističe da je najvažnije je da se Srbija dobro spremi za prvenstvo. 

"To je jedna utakmica, igra se 90 minuta, a mi sigurno nećemo ući u taj meč spuštenog garda i sa belom zastavom. Pokušaćemo na tom velikom takmičenju da napravimo što bolji rezultat. Prve utakmice na velikim takmičenjima su veoma bitne, za dobar start i dobru atmosferu", kaže Zaled. 

Zalad je istakao da je imao tu sreću da budem član stručnog štaba selektora Radomira Antića 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

"Da smo mi tu prvu utakmicu protiv Gane uspeli da završimo nerešeno, a ne da dođe do tog nesrećnog penala u 86. minutu i da izgubimo, ko zna gde bi završili, jer nam se put otvarao gotovo do polufinala" smatra Zalad. 

Kada je reč o Danskoj, podseća nekadašnji golman da, dok je postojala Jugoslavija, skor sa tom reprezentacijom bio je pozitivan, ali da je od osamostaljenja Srbija izgubila sve tri utakmice od Danske. 

"Jedan od najbolnijih poraza Danci su nam naneli kada smo još bili Jugoslavija, 1984. godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj kada su pobedili 5:0".

Podsetio je Zalad i na meč sa Slovenijom na EP 2000. godine kad je bilo 3:3 iako je SR Jugoslavija tad gubila 0:3 i imala igrača manje. 

"Protiv Slovenije smo odigrali jednu od najspektakularnijih utakmica na EP, kad smo  uspeli da se vratimo iz velikog minusa sa igračem manje", rekao e Zalad. 

Verujem u dobar rezultat sa zdravim igračima

Dodao je da je svestan da Orlovi ne igraju dobro u poslednje vreme.

"Od Svetskog prvenstva u Kataru, pa kroz kvalifikacije za EP, mi nismo bili ubedljivi. Čestitam naravno svima na plasmanu na  EURO, i selektoru, i stručnom štabu i igračima, ali činjenica da je da se nikad nije lakše moglo plasirati na EP. Uz to, protiv Mađarske u dve utakmice nismo uzeli ni bod. Na dve utakmice protiv slabe Bugarske uzeli smo samo dva boda, a u oba meča smo se spasavali poraza", naveo je on.

Zalad je upitan i da li bi nosioci igre iz kvalifikacija trebalo da budu glavne poluge ekipe i na EP?

"Vi imate zaslužne igrače koji su nas doveli na EP, e sad dolazite do jedne činjenice da naši najbolji igrači, nosioci igre, ne igraju više u Ligama petice. Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić su u ligi Saudijske Arabije koja je, uz dužno poštovanje, daleko od najkvalitetnijih evropskih liga. Dušan Tadić sad igra u Turskoj. Najvažnije pitanje je da li će selektor imati na raspolaganju sve zdrave igrače koji će moći da odgovore izazovima koje zahteva veliko takmičenje. Ako tako bude, optimista sam po pitanju rezultata", zaključio je Zalad.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()