Sve je spremno za spektakl u nedelju: Beogradski maraton obara još jedan rekord

Start će biti ispred Crkve Svetog Marka, a cilj je na Terazijama

23.04.2024. 15:01
  • Podeli:

Beogradski maraton biće održan 28. aprila, a okupiće rekordnih 13.000 učesnika iz 72 zemlje. Zbog toga će u nedelju biti zatvoren veliki deo grada, a u organizaciji ove složene manifestacije uključeno je oko 2.500 ljudi i učestvuje više gradskih službi.Ove godine manifestacija je organizovana u okviru beogradskih Dana porodice.

Beogradski maraton počinje u osam sati u nedelju ujutru, kada će startovati trka. Osim maratona, do 13 sati startovaće još četiri trke. 
Polumaraton, štafetni polumaraton, trka na 10 kilometara i trka zadovoljstva.

Ulice neće biti prohodne već od šest sati ujutru sve do 14 časova. Start će biti ispred Crkve Svetog Marka, a cilj je na Terazijama.

"Presrećan sam jer će Beograd biti domaćin jednom sportskom spektaklu, što je blizu tri hiljade stranaca uzelo učešće u Beogradskom maratonu u sve tri discipline. Što uz te tri hiljade trkača dolazi i njihova pratnja u smislu porodice, prijatelja, drugara i to je veliki broj stranaca koji su izabrali taj vikend da provedu u Beogradu", kaže Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona.

Pripremne aktivnosti traju već mesecima, a gradske službe su konstantno na terenu, saopštio je sekretar sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Darko Glavaš.

"To podrazumeva niz aktivnosti koje su se desile u našim ulicama ali i niz aktivnosti koji nas očekuje u narednim danima. Izmene u linijama gradskog prevoza koje počinju već od 27. od Terazija i prostora starta praktično u Bulevaru kralja Aleksandara kako bismo mogli da postavimo osnovne sadržaje", rekao je Glavaš.

Složen događaj kao što je Beogradski maraton ne bi mogao da se održi bez volontera. Na samoj stazi biće postavljene tri poljske bolnice, po uzoru na svetske maratone. 

"Imaćemo negde oko 110 volontera na svakoj stazi. Napomenućemo da imamo 27 tačaka tokom staze gde će biti volonteri na trotintetima da mogu što pre da priđu onima kojima je pomoć potrebna, takođe tri poljske bolnice. Prošle godine smo imali dve, Ove godine smo dodali još jednu poljsku bolnicu i tri trijažna punkta", reči su Nikole Price iz Crvenog krsta Srbije.

Zbog maratona, biće izmenjene trase 73 dnevne linije i pet noćnih, tako da će desetine hiljada polazaka biti promenjene, a detaljne informacije nalaziće se na sajtu skupštine grada.

Nije zapostavljen ni humanitarni karakter. Fondacija Heroji Beogradskog maratona aktivirala je poseban humantirni broj, pa se slanjem sms poruke sa sadržajem heroji na 3023 podržavaju osobe sa invaliditetom, navode organizatori. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()