Pilić za UNU: O Đokoviću, sramoti, politici, Federeru, Nadalu...

"Bez obzira na sve probleme, Novak je potvrdio vrhuski kvalitet. Tako to radi najbolji igrač ikada"

Autor: Dejan Marić
01.01.2023. 16:59
  • Podeli:
Nikola Pilić Novak Đoković_Srbija open-63ac14cf885ea.webp Foto: Srbija open

Legendarni stručnjak i teniski otac Novaka Đokovića, Nikola Pilić, izuzetno je ponosan na svog učenika zbog svega što je pregrmio u 2022. godini i iz nedaća izašao još jači.

Niko nikada u istoriji "belog sporta" nije doživio ono što je Nole.

Da ga strpaju u zatvor kao najvećeg kriminalca.

Da ga danima drže u "hotelu iz pakla".

Da ga deportuju iz jedne zemlje samo zato što misli drugačije.

Da mu ne daju ući u drugu državu jer sam odlučuje o svom telu.

Da mu uskrate mogućnost da se bori za 10.000 ATP bodova...

Sa svim navedenim, uz konstantnu medijsku hajku potpaljenu iz teniskih centara moći, Srbin je morao da izađe na kraj.

Neki bi se slomili.

Neki bi "svirali kraj".

Neki bi se okrenuli porodici...

Ali, Đoković nije jedan od njih.

Trebalo mu je, po sopstvenom priznanju, dosta vremena da "svari" neke stvari. Spoznao je Novak i ko su mu pravi prijatelji, sam je ustvrdio da su maske pale.

A kada je za to došlo vreme, vratio se reketu i nastavio praksu nabijanja kompleksa rivalima.

Šjor Niki, kako ga Nole voli zvati, pomno je pratio šta se dešava sa njegovim đakom kojem je u svojoj akademiji u Minhenu podario i znanje i disciplinu.

"Ovo što su Novaku uradili je je velika teniska sramota. Dolazi iz male zemlje i to mnogima smeta, trn im je u oku. Uprkos svim nedaćama, Đoković je pokazao klasu i harizmu. Ponosan sa na njega. Kako sa hrabro borio sa svime, kako je pametno analizirao sve šta mu se dešava", počeo je Pilić priču za UNU.

Kako je utvrdio naš sagovornik, svetski mejnstrim mediji pokušavaju da umanje uspehe nekog sa Balkana. To je tako, i ne samo u sportu. Pa ipak, ni sam se nije nadao da će doživeti onakvu australijsku golgotu:

"Neko je odlučio da preko Novakovih leđa skuplja političke poene. To je katastrofalno. ATP mu je za titulu na Vimbldonu dao 0 poena. Hteli su, navodno, da kazne turnir, a kaznili su svog igrača. Sramotno. Onog sekunda kad su Đokovića pustili da igra, pokazao je ko je i šta je. Bez obzira na sve probleme, potvrdio je vrhuski kvalitet. Tako to radi najbolji igrač ikada".

Kako sada stvari stoje, teniski svet bi se u 2023. godini mogao vratiti u normalu. Nole je već u Australiji, počeo je sa treninzima, brusi formu pred turnir u Adelejdu, koji će mu poslužiti kao uvertira za Australijen open na kojem juri jubilarnu, istorijsku, desetu krunu.

"U sportu nema garancije. Mada, Đoković će biti prvi favorit na prvom grend slemu sezone. U Melburnu je osvojio devet pehara. Igraće na podlozi koja mu najviše odgovara. Tamo se oseća kao u svojoj dnevnoj sobi. Ako u takmičenje uđe onako kako zna, može otići do kraja. Verujem da će i psihički i fizički biti spreman", nema dilemu Pilić, kroz čije "ruke" su prošli i asovi poput Borisa Bekera, Gorana Ivaniševića, Mihaela Štiha, Ernesta Gulbisa...

Godinu 2022. obeležio je i odlazak Rodžera Federera u penziju. Teniska planeta dugo se klanjala mađioničaru sa reketom. Mnogi su vjerovali da će u anale otići kao najbolji ikada... No, prestigli su ga i Novak i Rafael Nadal.

"Federer je igrao tehnički možda i najbolji tenis. Osvojio je puno toga. Imao je zapadne medije uz sebe, za razliku od Đokovića, što nije mala stvar. Nije imao skandala, podigao je letvicu visoko... Po tome ću ga pamtiti.

Trka za najboljeg ikada spala je na dva slova - Noletu i Rafu. No, Niki tvrdi da je Srbin za korak ispred, te da jedan grend slem zaostatka u odnosu na Španca nije pravo merilo:

"Da su Novaka pustili da igra sve grend slemove u 2022, njih dvojica bili bi jednaki ili bi Đoković bio ispred. Zato to ne može da bude glavna stavka. Ima i drugih kategorija. Na svim površinama osim na zemlji Srbin je bolji od Španca, od kojeg ima i bolji međusobni skor.

Za kraj, teniski lisac je ustvrdio da je kvalitet igre u globalu dobar, ali da neke stvari treba menjati, pre svega, format Dejvis kupa koji je, kako kaže, izgubio nekadašnju draž.

"Ovo sad je smešno. Zamislite, u jednom lučkom gradu u Španiji finale su igrale Australija i Kanada. To nema nikakvog smisla. Izgubila se ona prepoznatljiva atmosfera. Nema više starog šmeka, navijanja... Ne znam čemu ovo sve vodi", zapitao se Pilić, jedini čovek koji je sa tri različite reprezentacije osvajao "salataru" - Nemačkom, Hrvatskom i Srbijom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()