Nekada pivo i rakija, sada kokain i ekstazi: Zašto odrasli u Srbiji često koriste drogu?

Sociolozi ističu da mnogi misle da će zavisnost moći da kontrolišu, ali da trenutnu sreću i moć lako zameni mentalno posrnuće, paranoja i halucinacije

Autor: Bojana Petrušijević
15.08.2023. 19:55
  • Podeli:

Istraživanja pokazuju da odrasli ljudi, između 25 i 45 godina, često koriste stimulativne supstance poput kokaina i amfetamina, u kombinaciji sa alkoholom.

Nekada pivo ili domaća "ljuta", sada kokain, heroin ili ekstazi. Bez obzira na to što su konzumenti svesni rizika – pošto su zreli, zaposleni ljudi, koji često imaju porodicu.

"Ljudi su u tim godinama jako podložni stresu, ne žele da se tretiraju na adekvatan način, nisu svesni svog problema, uzimaju stimulanse koji su lako dostupni. Po prvi put se dešava da je kokain jeftin, a da je dobrog kvaliteta. Ali, kokain nije toliki problem, koliki problem su druge stimulativne droge kao što su MDMA, ekstazi i njihovi derivati", kaže za UNU psihoterapeut Milja Popara Živić.

Još se u holivudskim filmovima demistifikovao trend konzumiranja droge u takozvanim džet-set krugovima.

Sociolozi ističu da mnogi misle da će zavisnost moći da kontrolišu, pošto su obrazovani i imaju novca, ali i da konzumiranje tih supstanci otvara vrata za nove poslovne prilike.

"Možda je za neke to statusni simbol. Oni će da uđu u neke zatvorene krugove, gde će da obave neke poslovne transakcije. Neke veze će da pronađu, a svi će da koriste ono što ste pomenuli. Opijate! Onda će to stvoriti neku grupnu solidarnost, a možda i nove poslovne veze", objašnjava sociolog Zorica Mršević u izjavi za UNU.

A ključna reč je – dopamin! Upravo se on luči posle konzumiranja stimulansa. Međutim, kažu psiholozi, sreću i moć lako može da zameni mentalno posrnuće, paranoja i halucinacije.

"Živimo u kulturi gde je imperativ da si stalno srećan, stalno raspoložen. U eri Instagrama gde su svi nasmejani i uspešni. Prosto, oni uživaju u efektima tih droga. Problem je, međutim – šta kada dopamin padne? Onda upadate u raznorazne depresije i probleme koji mogu dovesti do suicida", zaključuje 

"Živimo u kulturi gde je imperativ da si stalno srećan, stalno raspoložen. U eri Instagrama gde su svi nasmejani i uspešni. Prosto, oni uživaju u efektima tih droga. Problem je, međutim – šta kada dopamin padne? Onda upadate u raznorazne depresije i probleme koji mogu dovesti do suicida", Popara Živić.

Od posledica upotrebe droge u periodu od 2008. do 2021. godine u Srbiji je umrlo više od 830 ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da kratak izlet u svet stimulansa može da bude uzbudljiv i zabavan, ali se neretko završava kobno – ne samo po pojedince, već i po čitave porodice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()