Od AIDS-a u Srbiji godišnje umre najmanje desetoro ljudi

Više od polovine inficiranih se kasno javi, virus se ne otkrije na vreme, zbog čega lekovi slabije deluju, ističu stručnjaci i dodaju da redovnom upotrebom lekova oboleli od HIV-a štite i sebe i druge

18.05.2023. 14:29
  • Podeli:
profimedia-0630847064 HIV-63875b01a43b8.webp Foto: Profimedia

U Srbiji, zbog kasne dijagnostike, od AIDS-a godišnje umre bar desetoro ljudi, rečeno je na koferenciji održanoj povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a.

"U Srbiji oboleli od HIV virusa žive bolje nego pre 10 godina, ali i dalje postoji stigmatizacija kako u zdravstvenom sistemu tako i u društvenom okruženju", ocenio je izvršni direktor organizacije "Potent" Bratislav Prokić.

On je dodao da uspešno lečenje osoba sa HIV-om čini tu osobu nezaraznom, kao i da nije virus taj koji ubija, nego strah, pa osuda i diskriminacija, prenosi N1.

"U 2022. godini u Srbiji su dijagnostikovana 164 slučaja HIV-a, 52 AIDS-a, a umrlo je 20 ljudi", saopštila je Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i ponovila da je seksulani odnos i dalje najčešći način za prenošenje virusa.

Više od polovine inficiranih se kasno javi, ne otkrije virus na vreme, zbog čega lekovi slabije deluju, istakli su učesnici konferencije i dodali da redovnom upotrebom lekova oboleli od HIV-a štite i sebe i druge.

"U Vojvodini postoje četiri centra za lečenje inficiranih, gde se trenutno leče 452 pacijenta, a 97 odsto njih nema virus u krvi, što znači da nisu zarazni i da lekove uzimaju redovno", izjavila je Danijela Marić iz Kliničkog centra Vojvodine.

Ona je kao problem istakla da Srbija gubi korak sa svetom u pogledu terapije i da se u Srbiji ne koriste noviji lekovi koji su manje štetni od onih koji su trenutno u upotrebi.

Iako se godinama unazad radi na edukaciji i mlađih i starijih ljudi, stigma i dalje postoji, a umesto diskriminacije, obolelima je potrebno pružiti podršku i razumevanje, rekli su na konferenciji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()