UNA proverava: Kakve bi posledice moglo da ima potencijalno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Njujorku?

Glasanje je za sada odloženo

Autor: Zvonko Ninkov
27.04.2024. 19:02
  • Podeli:

Odlaganje glasanja u UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenici predstavljeno je u javnosti kao namera predlagača da se uradi revizija teksta i da bi sve zemlje imale vremena da se upoznaju sa činjenicama. Poznavaoci međunarodnih prilika, međutim, tumače da se to desilo jer predlog nije dovoljno usaglašen, ali i da ratni zločini koji su počinjeni u Srebrenici ne mogu da se uporede sa holokaustom u II svetskom ratu ili genocidom nad Jermenima u Turskoj. 

Proveravali smo - kakve bi posledice moglo da ima potencijalno usvajanje rezolucije u Njujorku?

Ako uopšte bude glasanja u Gereralnoj skupštini UN i ako bi se kojim slučajem usvojila rezolucija o genocidu u Srebrenici, to bi donelo nestabilnost čitavom regionu, ali pre svega BiH.

"Činjenica je da već decenijama pokušaji nekog pomirenja, stvaranja komisija za istine i pomirenje nisu uspeli, sada bi samo zaledili stanje i to bi bili zaleđeni odnosi između zajednica. Ne bi više bilo prilika da se BiH integriše na celom svom području. Jednostavno, ostala bi jedna tiha napetost i čekali bi se drugačiji međunarodni odnosi koji bi omogućili da tog razlaza i dođe", kaže profesor međunarodnih odnosa na FPN u Banja Luci Miloš Šolaja.

U Srbiji i Republici Srpskoj nisu retka uverenja da je rezolucija o Srebrenici osmišljena zbog dnevno političkih potreba, da ima internacionalnu pozadinu i da postoji razlog zašto se pojavljuje baš sada.

"Nije slučajno što se dešava Savet Evrope sa tzv. Kosovom sada i što se u isto vreme dešava Generalna Skupština sa tzv. genocidom u Srebrenici. To je namerno smišljeno da se u jednom momentu, praktično iz fronta, napadne Srbija zajedno sa Republikom Srpskom. Zamislite kad imate takve umove koji sede negde na zapadu, u Berlinu, Briselu, Londonu ili Vašingtonu ili sve to zajedno i smišljaju na koji način da naude", kazao je istoričar Aleksandar Raković.

Čak i ako dođe do glasanja o rezoluciji u Generalnoj skupštini, jasno je da bi ono bilo daleko od jednoglasnog, te da bi dovelo do ozbiljne podeljenosti u Ujedinjenim nacijama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()