'Besmrtni puk' u Banjaluci u slavu predaka: Počelo obeležavanje Dana pobede u Srpskoj

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podneo najveće gubitke

09.05.2024. 11:53
  • Podeli:
besmrtni puk srna-663c9c444a07d.webp Foto: Srna

Učesnici marša "Besmrtnog puta" u Banjaluci, koji je upriličen u okviru obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, stigli su do Trga palih boraca gde su položeni venci na Spomenik žrtvama fašizma, a očekuje se i obraćanje zvaničnika.

Na Trgu su intonirane himne Republike Srpske i Srbije.

Učesnici marša nose fotografije svojih predaka, učesnika borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, a osim brojnih građana i članova SUBNOR-a, u maršu su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

U maršu su i ministri u Vladi Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Srpske na nivou BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Srna

Na obeležavanju je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Dan pobede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke, čime je završen Drugi svetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovečanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podneo najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procenjuju na 1,7 miliona ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()