EK obezbedila Severnoj Makedoniji 50 miliona evra makrofinansijske pomoći

Makrofinansijska pomoć je deo šireg angažmana EU sa susednim zemljama zamišljen kao izuzetan instrument za reagovanje na krizu Unije, dostupan zemljama u procesu proširenja

10.05.2024. 19:43
  • Podeli:
Europska komisija_PIXABAY-1669150017314.webp Foto: Pixabay

Evropska komisija saopštila je danas da je  Severnoj Makedoniji obezbedila zajmove u iznosu od 50 miliona evra, kao prvu tranšu u okvIru namenjene  makrofinansijske pomoći toj zemlji.

Kako je saopštila EK, ova sredstva bi trebalo da pruže dodatnu podršku Severnoj Makedoniji, čija je ekonomija ozbiljno pogođena energetskom krizom izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Pomoć će podržati makroekonomsku stabilnost i obezbediti dalje reforme u vezi sa aktuelnim programom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Severnu Makedoniju. To će joj pomoći da napreduje na svom evropskom putu", dodaje se u saopštenju EK.

Pružanje ove podrške sledi nakon što je Evropska komisija utvrdila da je Skoplje ispunilo relevantne političke obaveze dogovorene sa EU za oslobađanje prve tranše.

"Severna Makedonija je napravila napredak u oblasti javnih finansija osnivanjem nezavisnog fiskalnog saveta i jačanjem upravljanja javnim investicijama. Da bi poboljšala javne prihode, Makedonija je usvojila mere poreske politike koje proširuju poresku osnovicu. Vlada je takođe napravila dalji napredak ka formalizovanju sive ekonomije i preduzela mere za poboljšanje energetske efikasnosti. Na kraju, Vlada je osnažila pravosuđe novom Strategijom reformi u pravosuđu", naglašava EK.

Inače, ukupna tekuća operacija makrofinansijske pomoći zemlji je u vrednosti do 100 miliona evra u vidu kredita. Nakon uplate ove prve tranše od 50 miliona evra, ostaje na raspolaganju druga tranša u istom iznosu, čije će oslobađanje zavisiti od napretka u primeni dogovorenih uslova.

Makrofinansijska pomoć je deo šireg angažmana EU sa susednim zemljama zamišljen kao izuzetan instrument za reagovanje na krizu Unije, dostupan zemljama u procesu proširenja, kao i zemljama u širem evropskom susedstvu koje imaju ozbiljne probleme sa platnim bilansom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()