Ne odustaju od zahteva: Poljska i Francuska traže nova ograničenja za uvoz iz Ukrajine

Poljoprivrednici su danas blokirali saobraćajnice u Briselu sa oko 250 traktora

26.03.2024. 20:51
  • Podeli:
žito ukrajina anadolija-1666266740766.webp Foto: Anadolija

Francuska i Poljska pokrenule su danas inicijativu za nova, obimnija ograničenja za uvoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine kako bi bilo sprečena, kako navode, destabilizacija poljoprivrednog tržišta EU i dalje negodovanje nezadovoljnih poljoprivrednika.

Francuski ministar poljoprivrede Mark Fesno rekao je danas prije početka sastanka sa kolegama iz EU u Briselu da bi destabilizovano tržište moglo da izazove urušavanje podrške javnosti za Kijev, što, kako ističe, nije u interesu Unije niti Ukrajine.

Poljski ministar poljoprivrede Česlav Sikjerski izjavio je da poljoprivrednici iz susednih zemalja sa Ukrajinom plaćaju previsoku cenu.

Poljoprivrednici su danas blokirali saobraćajnice u Briselu sa oko 250 traktora, uključujući i trg ispred zgrade Evropskog parlamenta. Veliki broj njih istovario je šećernu repu, zemlju i drvene palete pored policijskih blokada.

Evropska komisija predložila je suspenziju carina za ukrajinske poljoprivredne proizvode za još godinu dana do juna 2025. godine uz novu "vanrednu blokadu" za živinu, jaja i šećer što bi dovelo do uvođenja carina, ukoliko bi uvoz ove robe premašio prosek iz 2022. i prošle godine.

Belgijski ministar poljoprivrede David Klarinval, čija zemlja predsedava EU, izrazio je očekivanje da će rešenje biti pronađeno u narednim danima, ali nije objavio nikakve detalje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()