Osobe sa HIV-om uskoro će moći u francuske oružane snage

Ideja je da se stane na put diskriminaciji

08.05.2023. 17:44
  • Podeli:
vojska.jpg Foto: Anadolija

Osobe sa HIV-om u Francuskoj moći će uskoro da se pridruže žandarmeriji, vojnim vatrogascima i oružanim snagama, izjavio je danas francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni.

Kako je preneo radio Frans info, Lekorni je na predlog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena (Gerald Darmanin) izdao nalog kako bi se stalo na put "diskriminaciji".

Tim nalogom će biti preispitani svi kriterijumi za ulazak u oružane snage, kako bi se izmenila pravila koja su na snazi od 80-ih.

Lekorni je dodao da će konačna odluka biti uskoro doneta i da će se odnositi na žandarmeriju, vatrogasce u Parizu i Marseju i oružane snage.

Darmanen je nedavno u svom predlogu ministru odbrane naveo da "medicinski kriterijumi za sposobnost integracije u nacionalnu žandarmeriju ili vojni korpus vatrogasaca (u Parizu i Marseju) trenutno ne dozvoljavaju osobama sa HIV-om pristup tim profesijama. Takvo stanje nameće potrebu za nekim napretkom".

Francuski radio je podsetio da je policija u novembru 2022. ukinula tu zabranu, pošto se to smatralo diskriminacijom pri zapošljavanju za osobe sa HIV-om.

Vlada je tada ukinula deo primene opštih merila za procenu fizičke spremnosti koja se koristi u više profesija javnih službi. Prema tim merilima, osobe sa HIV-om su klasifikovane kao nesposobne za obavljanje poslova u javnoj službi.

Najnovije naučne studije su pokazale da osobe sa HIV-om koje primaju odgovarajuću terapiju ne mogu da prenose taj virus.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()