Otvara se novi front kod Harkova: Proleće i zamor Ukrajinaca idu na ruku ruskoj vojsci

Ruske snage su u pograničnom području uspele da osvoje oko jedan kilometar ruske teritorije

10.05.2024. 14:38
  • Podeli:
harkov ukrajina reuters-663e151ca65a3.webp Foto: Reuters

Ruske snage danas su krenule oklopnim vozilima u probijanje granice sa severoistočnom ukrajinskom regijom Harkov i snažno su granatirale to područje, objavio je Kijev.

Reč je o dosad najsnažnijem znaku da Rusija želi da otvori novi front u ratu. Ruske snage napredovale su kilometar u blizini pograničnog grada Vovčanska. Borbe u graničnim područjima regije Harkov i dalje traju. Kijev je tamo poslao dodatne snage, saopštilo je ministarstvo odbrane, prenosi Index.hr.

Rusi se probili u Ukrajinu na severu

Regionalni lider Harkova Oleh Sinehubov rekao je da su ruske grupe pokušale da prodru preko granice, dodajući da „nije izgubljen nijedan metar teritorije“. Ali, visoki ukrajinski vojni izvor koji je odbio da bude imenovan, nakon toga je potvrdio da su se ruske snage probile jedan kilometar u Ukrajinu i da nameravaju da potisnu ukrajinske oružane snage čak 10 kilometara unutar Ukrajine.

Lokalni lider grada Vovčanska u blizini granice rekao je da je grad bio pod teškim napadima jutros od ranih sati i da su civili evakuisani. Već neko vreme se nagađa da ruske snage pripremaju letnju ofanzivu u Ukrajini u nadolazećim nedeljama, čiji cilj bi mogao da bude zauzimanje Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini u kojem i dalje živi više od milion ljudi. Ali, ukrajinski vojni lideri tvrde da Rusija nema resurse za to.

„Mogu pogoršati situaciju u graničnim područjima, ali ne mogu da zauzmu Harkov“

Akcije ruskih snaga na granici bile su predvidljive, rekao je voditelj ukrajinskog centra za suzbijanje dezinformacija Andri Kovalenko. Dodaje kako „Rusi imaju dovoljno resursa da pogoršaju situaciju u graničnim područjima, ali ne i da zauzmu drugi najveći ukrajinski grad.“

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su Rusi gađali Vovčansk navođenim vazdušnim bombama uz podršku topništva.

„Oko 5 sati došlo je do pokušaja neprijateljskog proboja naše odbrambene linije pod zaštitom oklopnih vozila. Do sada su ti napadi odbijeni, borbe različitog intenziteta se nastavljaju“, saopštilo je ministarstvo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()