SAD kupuju Ukrajini rakete za sistem Patriot u vrednosti od 6 milijardi dolara

Vest je saopštio američki ministar odbrane Lojd Ostin

26.04.2024. 19:58
  • Podeli:
sistem patriot - ukrajina reuters-63da081d1353b.webp Foto: Reuters

 SAD će Ukrajini obezbediti rakete Patriot namenjene za PVO sisteme, u okviru paketa dodatne vojne pomoći Kijevu u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je danas američi ministar odbrane Lojd Ostin.

Rakete su namenjene za dopunu prethodno isporučenih PVO sistema Patriot i deo su paketa koji takođe uključuje više municije za napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, odnosno NASAMS, kao i za dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojeg najveći deo još potiče iz sovjetskih vremena, prenosi AP.

Ranije ove sedmice Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio se zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini.

Španski El Pais je preneo da će Španija poslati mali broj raketa namenjenih sistemu Patriot, dok je grčki premijer Kirjakos Micotakis poručio da ta zemlja neće poslati Kijevu svoje rakete za Patriot, kao ni rakete S-300.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()