Turci kreću u izradu "morske zveri": Predviđene tri piste na prvom nosaču aviona

Koristiće se sistem za poletanje koji se koristi i na ruskim, kineskim i indijskim nosačima aviona

28.04.2024. 10:02
  • Podeli:
turska mornarica - shutterstock-662e02fee9dd1.webp Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Turske je predstavilo konceptualni dizajn nosača aviona koji je u izradi, a očekuje se da će do kraja ove godine turska vojska raspolagati i novom generacijom borbenih dronova "bajraktar TB3".

Nosač aviona pod nazivom "TCG Anadolu" imaće dužinu od 285 metara, širinu 72, visinu deset metara, a imaće deplasman od čak 60.000 tona.

Nosač će takođe imati pogon na kombinovanu gasnu turbinu i gasnu turbinu (COGAG) kako bi obezbedio neprekidnu maksimalnu brzinu od 25 čvorova. Planirano je da ga pokreću četiri motora. Predviđene su tri piste, dve za poletanje i jedna za sletanje. Od poletnih pisti jedna će imati zaobljenu ivicu ka nebu.

Ovaj sistem za poletanje se koristi na ruskim, kineskim i indijskim nosačima aviona. Radi se o jeftinijem sistemu koji ne zahteva katapult za poletanje aviona kao na američkoj, francuskoj i britanskoj verziji nosača. Uz to, zahvaljujući tom rešenju pista je kraća. Ne samo da je turska mornarica upoznata sa ovim gasnim turbinama, već je poznato da i nosači aviona sa nuklearnim pogonom imaju dugotrajne i skupe procese održavanja svojih reaktora.

Predviđeno je da ovaj nosač aviona ima kapacitet od 50 letelica. Njih 20 bi bilo smešteno na palubi, a 30 u hangaru odnosno trupu plovila.

Brod će imati svrhu za obavljanje različitih misija sa različitim avionima. Turski nosač aviona je takođe podvig DPO-a u inženjerskom smislu, sa svom svojom složenošću, i prvi u projektovanju nosača koji se razmatra, navodi turski vojni portl turdef.

Vesti da Turska gradi nosač aviona, što je u skladu sa aktuelnom geostrateškom situacijom u regionu (ratni sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku), prvi put su objavljene u februaru ove godine kada je predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio brodogradilište u Istanbulu.

Tada je najavljeno da će biti izgrađena dva nosača aviona. Očekuje se da Turska postane prva muslimanska zemlja u svetu koja poseduje nosač aviona. Turska mornarica sa preko 500 plovila važi za jednu od najjačih u Mediteranu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()