U Indiji uhapšene četiri osobe zbog regrutovanja mladića za rat protiv Ukrajine

Šri Lanka je danas saopštila da je "izvestan broj" njenih penzionisanih ratnih veterana namamljen na ratni front Rusije

09.05.2024. 22:45
  • Podeli:
ruski vojnici, ruska vojska u ukrajini, 19 jan 2024 - profimedia-65b3e365bc38c.webp Foto: Profimedia

Indijska policija saopštila je da su četiri osobe povezane sa mrežom trgovaca ljudima uhapšene pod sumnjom da su namamile mladiće u Rusiju obećanjem unosnih poslova ili univerzitetskih mesta samo da bi ih naterali da se bore u ratu u Ukrajini.

Oko 35 Indijaca je prevareno na ovaj način, saopštio je Centralni istražni biro (CBI) u martu.

Četvorica uhapšenih indijskih državljana bili su prevodilac, osoba koja olakšava obradu viza i rezervisanje avio karata, kao i dva "glavna regrutatora" za južne države Kerala i Tamil Nadu, saopštio je CBI, prenosi Rojters.

Istraga se "nastavlja protiv drugih optuženih koji su deo ove međunarodne mreže trgovaca ljudima", dodaje se u saopštenju.

Porodice dvojice Indijaca koji su poginuli u ratu rekli su Rojtersu da su oni otišli ​​u Rusiju očekujući da će raditi kao "pomagači" u vojsci.

Druge južnoazijske zemlje su takođe upozorile svoje građane na takve mreže trgovine ljudima nakon što se pojavilo više slučajeva da su ljudi na sličan način prevareni da se bore u ruskoj vojsci.

Šri Lanka je danas saopštila da je "izvestan broj" njenih penzionisanih ratnih veterana namamljen na ratni front Rusije i Ukrajine obećanjem "dobre plate", državljanstva i drugih beneficija za služenje u vojsci.

"Značajan broj ratnih veterana je preminuo i zadobio povrede na bojnom polju", saopštilo je Ministarstvo odbrane Šri Lanke, dodajući da su s tim u vezi uhapšeni major u penziji i agent za zapošljavanje.

Nepal, koji je u januaru pauzirao izdavanje radnih dozvola za Rusiju i Ukrajinu, saopštio je da je nekoliko mladih nezaposlenih Nepalaca ilegalno regrutovano u rusku vojsku od strane agenata koji su im naplaćivali velike sume za vize.

Procenjuje se da najmanje 200 Nepalaca služi u ruskoj vojsci, a oko 100 se vodi kao nestalo, rekli su zvaničnici.

Indija je odbila da osudi Rusiju zbog rata, pozivajući umesto toga na dijalog i diplomatiju kako bi se sukob okončao. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()