Ukrajina uputila protestnu notu Poljskoj i EU zbog zabrane izvoza žita

Poljska i Mađarska, koje su prve pokrenule embargo

29.04.2023. 17:07
  • Podeli:
žito ukrajina anadolija-1666266740766.webp Foto: Anadolija

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su prosleđene note predstavnicima Poljske i Evropske unije u Ukrajini, u kojima se ograničavanje uvoza ukrajinskog žitarica u zemlje EU opisuje kao "kategorički neprihvatljivo".

Takva ograničenja, bez obzira na opravdanje za njih, nisu u skladu sa Sporazumom o pridruživanju između Ukrajine i EU i principima i normi jedinstvenog tržišta EU, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Postoji puni pravni osnov za hitan nastavak izvoza ukrajinske poljoprivredne robe u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Bugarsku, kao i nastavak nesmetanog izvoza u druge zemlje članice EU, stoji dalje u saopštenju.

Poljska i Mađarska su, zbog protesta lokalnih poljoprivrednih proizvođača, krajem prošle nedelje saopštile da obustavljaju uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina.

Slovačka je u ponedeljak najavila obustavu uvoza žitarica i drugih pojedinačnih proizvoda iz Ukrajine, Bugarska je uvela privremenu zabranu uvoza prehrambenih ukrajinskih proizvoda, dok je dozvoljen tranzit robe.

Poljska i Mađarska, koje su prve pokrenule embargo, rekle su da ovim potezom žele da zaštite svoje poljoprivrednike, dok je Evropska unija njihov potez ocenila "neprihvatljivim".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()