Kako alge mogu da pomognu u borbi protiv klimatskih promena: Japanci znaju odgovor

Na popularnoj plaži u Jokohami, volonteri korenje morske trave umotavaju u glinu i nose ga u plićak. Proces sadnje je jednostavan.

Autor: Srđan Ristić
07.05.2024. 21:45
  • Podeli:

Da li ste znali da morska trava može da pomogne u borbi protiv klimatksih promena. U Japanu pokušavaju da njenom sadnjom anuliraju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ali, koliko morskih algi treba Japanu da postigne svoje klimatske ciljeve?

Na popularnoj plaži u Jokohami, volonteri korenje morske trave umotavaju u glinu i nose ga u plićak. Proces sadnje je jednostavan.

„Iskopate rupu, stavite je do kraja, a zatim je prekrijete sa malo peska i uspeli ste“, kaže organizator revitalizacije morske trave koja je počela pre 20 godina Hidiki Kanke.

Oko 100 volontera se okupilo da zasadi sadnice morske trave u cilju obnove prirodnog ekosistema, dok šire ekološke ambicije Japana podrazumevaju da se  postigne neutralnost ugljenika do sredine veka.

Plitka voda oko ruba Tokijskog zaliva nekada je bila bogata morskom travom, ali kako se područje zaliva – mesto najvećih japanskih gradova, Tokija i Jokohame – razvijalo, biljke koje žive u okeanu su uništene.

„Tokom  rada shvatili smo da trava može da absorbuje i skladišti ugljenik koji izaziva klimatske promene, pa smo odlučili da ga skladištimo koliko god možemo. Kada bi je bilo u celom priobalju, mislim da bi mogla da apsorbuje možda 10 ili 20 procenata“, objašnjava naučnik Kita Furukava.

Japansko ministarstvo životne sredine procenjuje da je 2022. količina plavog ugljenika –  koji se prirodno skladišti u morskim i obalnim ekosistemima, bila oko 350.000 tona, što  je zapravo samo 0,03 odsto ukupnog udela gasova staklene bašte, koje je Japan emitovao te godine.

„Ako su moji proračuni tačni, ako želimo da uhvatimo sve te emisije koristeći samo morske alge, moramo da iskoristimo 10 procenata japanske pomorske ekskluzivne ekonomske zone, što je oko 430 miliona hektara. Prilično sam siguran da je to ogroman zalogaj“, kaže profesor ekologije morskih algi na japanskom univerzitetu Nagasaki Gregori Nišihara.

Dodatni  problem je što su se morska trava i korita morskih algi u Japanu smanjili za polovinu, pa je zbog toga zadatak ozelenjavanja morskog dna još izazovniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()