Baklava po tradicionalnom receptu: Ukus koji osvaja vekovima

Baklava, poslastica koja je do nas došla sa Istoka, definitivno je najukusnija kada se pravi po starom, originalnom receptu

31.08.2023. 13:07
  • Podeli:
Baklava shutterstock_1050507344-64f072c043d1f.webp Foto: Shutterstock

Postoje različite vrste baklava - sa pistaćima, čokoladom, makom... Ali tradicionalni recept za baklavu je fenomenalan. Bio je poznat još našim bakama koje su ovu poslasticu pravile u posebnim prilikama. 

Kada pravite baklavu, ne zaboravite na preliv. Baklava je ukusnija i sočnija ako duže stoji, tako da možete da je napravite nekoliko dana ranije pre no što planirate da je poslužite.  

Sastojci:

  • 1 kg tankih kora
  • 500 g oraha
  • 250 g prezli
  • 1 kg šećera
  • pola litre ulja
  • malo kisele vode

Priprema:

Svaku koru posuti uljem koje ste pomešali sa kiselom vodom (u jednoj šolji, malo ulja malo vode).

Na svaku treću koru posuti sitno samlevene orah i prezle.

Ređati u pleh sve dok se ne potroši sav materijal.

Odozgo treba da ostane kora.

Iseći baklavu na kockice ili trouglove, pa staviti da se peče.

Kada je gotovo, posle oko sat vremena izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Za preliv:

U pola litre vode skuvajte 1 kg šećera. Potrebno je da uvri polovina vode. Po ukusu možete da dodate i malo limuna.

Preliti pečenu baklavu koja se ohladila vrućim prelivom i ostaviti da se ohladi i dobro upije pre služenja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()