Recept za mlince star 100 godina: Bez jaja, kvasca i praška za pecivo - samo brašno i voda

Kad vidite koliko se jednostavno prave, uvek ćete ih imati u ostavi

07.05.2024. 14:55
  • Podeli:
česnica,pogača,hleb-božić-testo-pixabay-658d7af0985c3.webp Foto: Pixabay

Mlinci, tradicionalni specijalitet koji potiče iz ruralnih područja severa Srbije i dalje ka zapadu Balkana, istinski su dragulj jednostavne, ali bogate kuhinje ovih krajeva. Ovo jednostavno jelo, napravljeno od sušenog testa, često se služi uz pečenu piletinu ili ćuretinu, postajući neodvojivi deo mnogih prazničnih trpeza.

Priprema mlinaca počinje mešanjem osnovnih sastojaka: brašna, soli i vode. Testo se zatim razvija u tanke listove, koji se peku na vrućoj ploči dok ne postanu hrskavi i zlatni. Nakon toga, mlinci se suše dok ne postanu čvrsti, čuvajući se za kasniju upotrebu.

Kada dođe vreme za posluživanje, sušeni mlinci se kratko potapaju u vrijuću vodu ili mesnu supu, što ih omekšava i čini spremnim za jelo. Ova metoda pripreme omogućava mlincima da upiju sočne ukuse pečenja s kojim se služe, stvarajući harmoniju okusa koja oduševljava nepca.

Za pripremu tradicionalnih mlinaca potrebna su vam samo dva sastojka - brašno i voda, mada neke domaćice ih prave s jajima. 

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 600 g običnog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli (može i bez nje)

Priprema:

Brašno prosejte pa pomeašjte sastojke.

Mesite testo 10-15 minuta dok ne dobijete sjajnu i kompaktnu loptu.

Ostavite da odstoji pokriveno plastičnom folijom sat vremena.

Testo podelite na 12 jednakih delova i oblikujte jufkice.

Pecite bez ulja na tiganju za palačinke (koji se ne kepi) s obe strane.

Gotove mlince možete da koristite za razna jela. Odlični su u različitim kombinacijama i sjajni su kao posna zamena za testeninu. Osim mesnih dodataka, možete ih kombinovati i sa ribom i povrćem, a onda vam treba samo činija dobre sezonske salate i zasitan posni ručak je gotov u rekordnom roku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()