Domaća, kupovna ili nikakva: UNA je proverila da li ćemo ove godine moći sebi da priuštimo zimnicu?

Na ruku nam ne idu prognoze proizvođača, koji upozoravaju da će cene namirnica ove jeseni biti skuplje zbog suše

Autor: Mia Đaković
21.08.2025. 22:00
  • Podeli:

Početak jeseni i kraj septembra tradicionalno su rezervisani za spremanje zimnice. Svake godine u ovo vreme, pijace su pune najrazličitijeg povrća koje se, mahom, koristi za pripremu zimskih obroka.

Proverili smo kakvo je stanje na tezgama ove sezone, kada je idealno vreme za pripremu turšije, ali i kako se kreću cene.

Na samom kraju leta domaćice širom naše zemlje počinju sa pripremom zimnice. Da bi na trpezi tokom zimskih meseci bilo dovoljno ajvara, kiselog kupusa i krastavčića, neophodno je da namirnice budu dobrog kvaliteta, ali kako ističu trgovci, i da se na vreme krene sa pripremom.

„Vidim po toj prodaji da to tako kreće, početkom septembra, do tamo nekog 20. oktobra. Najpovoljnije su cene u septembru. Tad bude ponuda, sa količinom veća, a i potražnja, normalno. Tad malo i da zahladni, sad su neke velike vrućine i nemoguće sad da spremaš ajvar“, kaže nam trgovkinja Suzana Stojković.

I dok domaćice čekaju septembar da krenu sa pripremama, na ruku im ne idu prognoze proizvođača, koji upozoravaju da će cene namirnica ove jeseni biti nešto skuplje zbog suše koja je ostavila veliki trag na ovogodišnjim prinosima.

„Zašto je cena paradajza 250-300 dinara? Zato što ga nema, izgoreo je. Razumete me, a velika je potražnja. Leskovac hrani celu Srbiju - što se tiče proizvodnje. I kad on dole ima visoku cenu, šta da očekujemo mi u Beogradu ili Novom Sadu?“, objašnjava za UNU trgovac Milosav Sofranić.

Upravo visina cene stvara bojazan kod kupaca da li će ove godine špajz u septembru biti pun kao inače, pa im i priprema same zimnice deluje dalje nego što jeste.

Iako se čini da ćemo ove godine zbog vremenskih neprilika skuplje plaćati zimnicu, iskusni majstori sa pijačnih tezgi imaju važnu poruku za mlade domaćice.

„Mlade domaćice obično izbegavaju, uzimaju gotovo, naručuju iz nekih krajeva. Sve je to okej, ali najbolje je kad napraviš sam za sebe i znaš šta jedeš“, poručuje trgovkinja Stojković.

Svako, dakle, treba da napravi svoju računicu - između para u novčaniku i zdravlja na tanjiru. Iako će povrće sigurno biti skuplje nego što smo navikli, ziminica nas, uprkos tome, možda i neće puno koštati imajući u vidu da smo sa njom uvek sigurni šta smo pojeli. 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()