Srbi i davanje bakšiša: UNA pita - da li imamo "zmiju u džepu" ili smo ipak široke ruke?

Ukoliko nemate gotovinu već samo novac na platnoj kartici, ni to više ne predstavlja prepreku u ostavljanju bakšiša

Autor: Ana Rakić
06.09.2025. 22:00
  • Podeli:

Posle zadovoljstva hranom i uslugom u kojoj ste uživali u restoranu, kada stigne račun, javlja se nedoumica koliku napojnicu da ostavite. UNA je proverila koliki bakšiš ostavljaju Srbi i kakva su očekivanja onih koji pružaju uslugu.

Sto, dvesta, trista dinara ili čak hiljadu pa i par hiljada dinara. Koja je prava mera kada se zahvaljujemo nekome na kvalitetnoj usluzi?

Naši sagovornici se, naravno, ne slažu u dinar kad je reč o ostavljanju bakšiša - jedni ostavljaju sto dinara, drugi dvesta, treći koriste karticu - ali ne znaju da i sa njom sada mogu da časte onoga ko im pruža uslugu, četvrti pominju da je to neka cifra od pet do deset odsto od računa...

Napojnica ili u našem jeziku popularnije rečeno - bakšiš - je tradicionalna. Taj manir seže od aristokratskog nagrađivanja u Srednjem veku do masovne prakse u modernom dobu. Nepisana pravila o bakšišu razlikuju se širom sveta, a danas se sve češće očekuje ili čak zahteva. 

Kako onda treba da se ponašaju mušterije i kakva su iskustva frizera i konobara, proverili smo iz prve ruke.

"Ostavljaju svakodnevno, neko više, neko manje, ali u to ne ulazimo. Nikada nismo gledali na to kao na neko moranje, ali svakako da je lepo kada dobiješ nesto gde ti se gomila u kecelji, u džepovima i onda kada završiš posao to lepo prebrojiš", kaže frizerka Kristina Kolašinac.

"Neka idealna matematika je 10 odsto od ukupnog računa da ti ostavi. Sada negde može da bude više, negde manje, nema pravila, naročito u današnje vreme", rekao je konobar Jovan Savić.

Ukoliko nemate gotovinu već samo novac na platnoj kartici, ni to više ne predstavlja prepreku u ostavljanju bakšiša. Kada zatražite račun koji želite da platite karticom, potrebno je samo da naglasite koliki bakšiš želite da ostavite i na taj način nagradite svog konobara, frizera, ili kozmetičara.

Kad se podvuče crta, naši sagovornici kažu sledeće:

"U suštini je bakšiš, da kažem, između 500 i 5.000 dinara, sve zavisi", rekla je Kristina.

"Prva smena preko 3.000 dinara je dobra. Druga smena preko šest, sedam... Ali ima i loših dana, može da bude i nula", navodi Jovan.

Dakle, ima loših dana kada se kući ide praznih džepova, ali najviše se pamte oni dobri - Jovanov najbolji dan je bio kada je od jednog stola dobio 400 evra bakšiša, za Novu godinu 2023. na Kopaoniku, dok je Kristinina najveća napojnica 50 evra, koje je, sticajem okolnosti, dobila baš na rođendan.

Ljudi daju napojnice iz različitih razloga: da bi se osećali bolje, impresionirali druge, nadoknadili niske plate ili zato što se to očekuje. Pojedini to čine iz osećaja obaveze, dok drugi da bi bili bolje usluženi ili stekli priznanje. 

Koji god da je razlog, u Srbiji se kao bakšiš očekuje ostavljanje oko 10 odsto od ukupnog iznosa računa. Koliko ćete vi ostaviti, zavisi od vašeg zadovoljstva uslugom i profesionalnosti osoblja.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()