Ovakvu posnu Vasinu tortu još niste probali: Lagana i preukusna

Idealna je i za porodice koje poste, i za one koji jednostavno žele laganiji, ali efektniji desert

08.12.2025. 13:13
  • Podeli:
shutterstock_675997021 torta sa kikirikijem vasina torta-6936b971a9fea.webp Foto: Shutterstock

Posna Vasina torta ponovo osvaja trpeze - svečana, bogata i neodoljivo kremasta, idealna je za Nikoljdan, Novu godinu ili bilo koju posnu svečanost.

Kada se približe dani posta, domaćice počinju da traže recept za kolač koji je dovoljno svečan da zaseni i najlepše torte, a opet potpuno posan.

Upravo zato je posna verzija čuvene Vasine torte pravi izbor -raskošnog ukusa, nežne teksture i bogatog orahovog punjenja koje se savršeno uklapa u svaku svečanu trpezu.

Ova torta je spoj tradicionalnog ukusa i praktičnosti: ne zahteva pečenje, uspeva gotovo uvek i ostavlja utisak da je na stolu nešto posebno.

Idealna je i za porodice koje poste, i za one koji jednostavno žele laganiji, ali efektniji desert.

Potrebni sastojci:

  • 300 g posnog keksa
  • 250 g oraha
  • 250 g posnog margarina
  • 750 ml posne slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu sa 2 kašike
  • 100 g posne čokolade
  • Sok i rendana kora jedne pomorandže

Priprema:

1. Priprema osnove

Keks usitnite što finije i pomešajte sa delom mlevenih oraha. U posebnoj činiji sjedinite polovinu keksa, polovinu oraha, polovinu margarina i nekoliko kašika pavlake. Mešajte dok masa ne postane kompaktna.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, sipajte pripremljenu smesu i čvrsto utisnite kako bi se formirala stabilna podloga.

2. Izrada kremaste sredine

Ostatak slatke pavlake umutite sa šećerom u prahu.
U drugoj posudi penasto umutite preostali margarin, dodatne dve kašike šećera i otopljenu čokoladu.

Odmah zatim umešajte sok i koru pomorandže, pa i deo već umućene pavlake. Na kraju dodajte preostale orahe i keks i sve spojite u glatku, aromatičnu smesu.

Rasporedite je preko podloge i poravnajte špatulom.

3. Završni sloj

Preko fila nanesite ostatak umućene slatke pavlake i izravnajte površinu. Po vrhu pospite seckane orahe kako bi torta dobila svečan izgled i dodatnu hrskavost.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()