Pekmez od šljiva: Tajni recept iz bakine kuhinje

Generacije su ga obožavale

02.09.2025. 13:45
  • Podeli:
shutterstock_1698249781 džem od šljiva šljive pekmez-68b6cd72d4059.webp Foto: Shutterstock

Iskoristite sezonu šljiva da napravite domaći pekmez koji ćete jesti u prvim danima septembra.

Sastojci:

  • 2 kg zrelih šljiva
  • 1 kg šećera (možete prilagoditi količinu šećera prema vašem ukusu)
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 čaša vode (oko 250 ml)

Priprema:

Operite šljive, prerežite ih na pola i izvadite koštice. Ako želite, možete ostaviti nekoliko šljiva s košticama za dodatnu aromu, ali ih označite kako biste ih lakše pronašli kasnije.

Stavite šljive u veliki lonac i dodajte šećer. Dobro ih promešajte i ostavite da odstoje najmanje sat vremena ili preko noći. Ovaj korak će pomoći šljivama da puste svoje sokove i omekšaju.

Nakon što su šljive odstojale sa šećerom, dodajte sok i koricu limuna, kao i čašu vode.

Stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da smesa proključa. Nakon što proključa, smanjite temperaturu na nisku i kuvajte pekmez polako, povremeno mešajući, oko 1-2 sata ili dok ne postane gušći i dobije karakterističnu boju i teksturu pekmeza.

Tokom kuvanja, penu koja se formira na površini pekmeza skidajte kašikom i bacajte je.

Pre nego što završite s kuvanjem, proverite gustinu pekmeza. Stavite malu kašičicu na hladan tanjir i ostavite je da se ohladi. Ako se pekmez stegne i zadrži oblik, gotov je. Ako ne, kuvajte ga još neko vreme i ponovite test gustine.

Kad je pekmez gotov, sterilizujte tegle i poklopce. Prelijte vrući pekmez u vruće tegle, ostavljajući oko 1 cm slobodnog prostora na vrhu. Odmah zatvorite tegle.

Okrenite tegle naopako i ostavite ih da se ohlade. Na taj način će se stvoriti vakuum, što će produžiti trajnost pekmeza.

Čuvajte tegle u hladnom i tamnom prostoru, kao što je podrum ili ostava. Pekmez će biti spreman za upotrebu nakon nekoliko nedelja, ali će biti još ukusniji nakon nekoliko meseci odležavanja.

Uživajte u domaćem pekmezu od šljiva na tostu, palačinkama ili kao dodatak drugim desertima.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()