Recept je proveren, a ukus savršen
Foto: Bakina kuhinjaIz bakine kuhinje vam donosimo recept za penastu pogaču.
Izmrviti kvasac u manju posudu i sipati 100 ml mlake vode sa šećerom i izmešati da nadođe, ostatak vode sipati u vanglu i nadošli kvasac. Sipati ulje i dodavati brašno i malo soli. Od kiligram brašna ostane taman za posipanje stola. Testo umesiti glatko pa pred kraj dodati još malo ulja da se testo ne zalepi za dno vanglice i oblikovati loptu. Ostaviti da odmori na toplom 30 minuta pokriveno. Od naraslog tersta odvojiti mali deo za sredninu i jednu kuglicu odseći malo veću.

Taj veći razvući što tanje na dužinu i širinu i premazati margarinom i posuti susamom, pa uviti u tanku rolnicu. Iseći na pola po dužini pa uplesti dužu pletenicu i staviti oko pleha koji smo obložili pek papirom. Ostatak testa podeliti na pola pa svaki deo na četiri dela da dobijemo osam kuglica.
Četiri loptice razviti veličinu tanjira i premazati margarinom, zadnji se ne maže. Tako uraditi i sa drugi četiri. Malo oklagijom razvući, pa iseći sa nožem za picu na 4 pa na osam uglova. Svaki trougao redjati ispod pletenice jednu do druge i malo i preći preko nje u krug.
Tako i sa drugre trouglove, a u sredinu staviti onu najmanju lopticu. Pokriti da odmori pa kad naraste premazati rastopljenim margarinom i posuti susamom. Peći na 200 stepeni C oko 45 minuta. Pokriti krpom da se ohladi penasta prelepa.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







