Posna panirana riba po receptu naših baka: Hrskav specijalitet za Veliki petak

Odličan ručak za posne dane - savršeno ide uz krompir salatu

14.04.2025. 12:05
  • Podeli:
panirana riba bakina kuhinja-67fcdd1e35f98.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo recept za posnu paniranu ribu.

Potrebno je:

  • 1 kg oslića (ili bilo koje druge posne ribe)
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 2-3 kašike kukuruznog brašna
  • Sok od 1 čena belog luka (proceđen)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Malo mlevenog bibera
  • 200 ml kisele vode (može i pivo)
  • 100 gr prezli
  • Ulje za prženje

Za premazivanje:

  • Ostatak proceđenog belog luka
  • Još 2 čena izdrobljenog belog luka
  • 1 kašika vode
  • Seckani peršunov list

Prilog:

  • Krompir salata

Priprema:

Pripremite ribu: Operite i očistite oslića (ili drugu ribu) i isecite na tanje komade.

Napravite smesu za paniranje: U činiji izmešajte kukuruzni skrob, kukuruzno brašno, alevu papriku, so, biber i proceđeni sok od jednog čena belog luka. Postepeno sipajte kiselu vodu (ili pivo) i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Pripremite prezle: U posebnu činiju sipajte prezle.

Panirajte ribu: Hvataljkom uzimajte komade ribe, umočite ih u smesu sa brašnom, a zatim ih uvaljajte u prezle, tako da budu dobro prekriveni sa svih strana.

Pržite ribu: Na jačoj vatri ugrejte ulje u tiganju. Spustite paniranu ribu u vrelo ulje, a zatim smanjite ringlu na srednju temperaturu (kod indukcione na 6, kod električne na 2 jačine). 

Poklopite i pržite dok ne porumeni sa jedne strane. Zatim pažljivo okrenite i pržite i drugu stranu dok ne bude zlatno žuta i hrskava.

Ocedite: Izvadite prženu ribu na poslužavnik obložen papirnim ubrusima da se ocedi višak ulja.

Napravite premaz: U malu činiju stavite ostatak proceđenog belog luka, dodajte još 2 izdrobljena čena belog luka, kašiku vode i seckani peršunov list. Dobro promešajte.

Premažite ribu: Preko pržene ribe premažite pripremljenom smesom sa belim lukom i peršunom.

Poslužite: Služite toplo uz krompir salatu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()