Posne kiflice sa pivom i šerbetom: Recept za neponovljivi starinski kolač iz bakine kuhinje

Tajna je u tačnoj meri brašna i šerbeta

Autor: Web UNA TV
02.12.2025. 08:55
  • Podeli:
bakina kuhinja, prhke kiflice-692e95ebc3db3.webp Foto: Bakina kuhinja

Ovo je pravi, posni, slavski klasik iz porodične riznice baka Jele. Mnoge domaćice se muče sa testom od piva, ali ona ima tajnu savršene prhkosti i tačnu meru brašna: (5,5 šolja) i šerbeta (3:2) za savršenstvo.

Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet koji ih čini mekim kao duša. Bilo bi šteta da propustite obaj starinski recept. 

Sastojci: 

  • Za testo: dve šolje piva (hladnog), jedna šolja ulja, pet i po šolja brašna, jedan prašak za pecivo.
  • Za šerbet: tri šolje šećera, dve šolje vode, vanilin šećer, jedan limun (korica i sok).
  • Još treba 100 g oraha za valjanje kiflica

Priprema:

Prvo pripremiti šerbet: Pomešati tri šolje šećera i dve šolje vode, dodati vanilin šećer i kolut limuna. Staviti da prokuva, kuvati ga još desetak minuta i ostaviti da se potpuno ohladi. Šerbet mora biti hladan.

Testo: U posudu sipati ulje i hladno pivo (ovo je ključno za prhko testo). Dodati jedan prašak za pecivo i pet i po šolja brašna. Sastojke sjediniti što je moguće brže varjačom i završiti kratko rukama. Testo ne sme dugo da se mesi. Čim se sjedini, umotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na 20-30 minuta.

Testo podelite na dva dela a svaki deo razvijte u veliki krug. Seći trouglove za kiflice i puniti ih džemom pomešanim sa mlevenim posnim keksom (da ne iscuri). Peći na 180 stepeni dok ne porumene, oko 30 minuta. 

Završnica: Vruće kiflice direktno spuštati u hladan šerbet i brzo vaditi (dovoljna je 1-2 sekunde). Uvaljati u orahe ili kokos. Ako vam se kiflice prohlade držite ih duže u šerbetu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()