Posni đuveč: Ručak koji osvaja nakon prvog zalogaja

Sam se kuva

04.12.2025. 12:00
  • Podeli:
bakINA KUHINJA, POSNI ĐUVEČ-693161eb6a43f.webp Foto: Bakina kuhinja

Da li ste spremni za sočan i topao ručak, idealan za ove hladne dane? Ovo je pravi, domaći đuveč, pun najfinijeg povrća pečenog u rerni. Tajna baka Jelinog đuveča je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću. 

Ne brinite, samo malo pirinča je tu da poveže sve, a beli luk mu daje onaj pravi, mirisni šmek. Brzo se sprema, a dok se krčka u rerni, cela kuća miriše. Ovo je ručak koji će vas zasititi ali i obradovati. 

Sastojci:

Mere - lonče od 200 ml 

  • Grašak malo
  • kukuruz šećerac - lonče 
  • crni luk.
  • dve paprike (crvena ili zelena)
  • sitno seckan koren celera
  • 1 šargarepa
  • 1 sitno seckan krompir
  •  krupno seckan paradajza
  • 4 kašike pirinča
  • suvi začin
  • beli luk (nekoliko celih čenova)
  • peršunov list (za posipanje)
  • ulje

Priprema:

U veću posudu staviti malo ulja. Kratko propržiti sitno seckani crni luk, papriku i šargarepu. Dodati grašak, kukuruz šećerac i sitno seckani krompir. Posuti suvim začinom i promešati.

Dodati jednu kašičicu šećera i pola šoljice pirinča. Dobro promešati da se pirinač obloži. Sipati paradajz sos (ili pelat), a zatim dodati krupno seckani sveži paradajz i malo vode. Ubaciti nekoliko celih, neoljuštenih čenova belog luka.

Sve prebaciti u vatrostalnu posudu ili pleh. Staviti foliju i peći na 200°C dok povrće ne omekša. Foliju skinuti pred kraj da uhvati laganu koricu. Kada je đuveč gotov, posuti ga sveže seckanim peršunovim listom.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()