Recept za kolač Rigo Janči: Ljubavna priča se krije iza čuvene poslastice

Romantična poslastica iz srca Budimpešte koja je osvojila Evropu i postala klasik svih vremena

01.11.2025. 14:25
  • Podeli:
shutterstock_2590041681 rigo janči čokoladni kolač torta-6905f62f8db6c.webp Foto: Shutterstock

Rigo Janči dobio je ime po mađarskom violinisti Rigó Jansciju, koji je krajem 19. veka bio poznat po svom talentu i harizmi.

Romantična poslastica iz srca Budimpešte koja je osvojila Evropu i postala klasik svih vremena.

Malo je kolača čija priča ima toliko romantike i misterije kao što je Rigo Janči. Ovaj čokoladni klasik, poznat širom nekadašnje Austro-Ugarske monarhije, postao je simbol strasti, elegancije i neodoljive slatkoće, prenose Vijesti.me.

Kolač sa ljubavnom pričom

Rigo Janči dobio je ime po mađarskom violinisti Rigó Jansciju, koji je krajem 19. veka bio poznat po svom talentu i harizmi.

Njegovo ime ušlo je u istoriju kada se zaljubio u belgijsku princezu Klaru Vard, udatu za princa de Karaman-Šimaja. Njihova ljubavna afera potresla je evropske dvorove – Klara je napustila muža i sve bogatstvo zbog muzičara iz romske porodice.

Inspirisan tom pričom, jedan budimpeštanski poslastičar stvorio je raskošan kolač od čokolade i pavlake, tamnih i svijetlih slojeva koji simbolizuju ljubav dvoje ljudi iz različitih svjetova. Kolač je nazvao po Rigóu – Rigo Janči.

Sastojci:

Kora:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 200 gr crne čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
  • 100 gr maslaca
  • 2 kašike šećera u prahu

Preliv (ganache):

  • 100 gr čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Kora: Umutiti jaja sa šećerom dok masa ne postane penasta, zatim dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Ispeći koru na 180°C oko 20 minuta.

Fil: Na pari otopiti čokoladu s puterom i šećerom u prahu, pa kada se ohladi, umiješati umućenu slatku pavlaku. Dobija se bogata čokoladna krema.

Preliv: Zagrejati pavlaku do ključanja, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi u sjajnu glazuru.

Koru preseći po širini, filovati kremom, preliti glazurom i ostaviti da se dobro ohladi. Servira se u isečeno na pravougaonike, prenosi Vijesti.me.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()