I ovaj ćete obožavati
Foto: ProfimediaSvako slavlje, naročito tokom zime, nezamislivo je bez ajvara. Ima upečatljivu crvenu boju i prepoznatljivi ukus, a koristi se najčešće kao salata uz razne vrste jela, od pečenja do variva. Oni koji ga obožavaju jednostavno ga namažu na parče hleba i uživaju.
Glavni sastojak ajvara je crvena paprika, koja mu daje prepoznatljivu boju i aromu. Osim ovog delikatesa, spremaju se i pinđur, ljutenica, ali mnogi tvrde da je ajvar ipak nenadmašan. Osim crvenog, priprema se sve češće i beli ajvar, a evo recepta na koji ga i vi možete pripremiti.
Iako je crveni ajvar nadaleko poznat i tradicionalno svake zime na trpezi, beli ajvar sve je popularniji.
Svi su poludeli za receptom za pripremu ovog delikatesa, koji ima neverovatan ukus. I za njegovu pripremu se koristi paprika, ali umesto bele, uzima se ona žuta, zbog čega ajvar ima svetlu boju.
Patlidžan i papriku dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, kako biste ih lakše očistili. Paprike oljuštite i očistite od semenki, pa stavite u cediljku da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite. Isceđene paprike i patlidžan usitnite u mašini za meso.

Ajvar se tradicionalno pravi na jesen, u vreme sezone paprika, a konzumira tokom cele godine. Priprema se ručno i od ljutih i od slatkih paprika, najbolje na šporetu na drva.
Ajvar zovu i srpski kavijar, zato što sam naziv za ovaj delikates potiče od turske reči havijar, što u prevodu znači riblja ikra.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







