Šest trikova čuvenih domaćica: Kako do najhrskavijeg pečenog mesa

Često se desi da meso ispadne previše mekano, masno ili nedovoljno hrskavo

08.04.2025. 09:18
  • Podeli:
hrskava piletina pixabay-67f4cd5ad9f05.webp Foto: Pixabay

Trikovi za savršeno pripremljeno meso mogu da naprave veliku razliku tako da i bez friteze ili puno ulja možete da dobijete sočno meso sa hrskavom koricom, baš kao u restoranu.

Često se desi da meso ispadne previše mekano, masno ili nedovoljno hrskavo, ali uz par jednostavnih saveta, svaki komad može biti neodoljivo hrskav i baš onakav kakav želite.

1. Izaberite pravi komad mesa

Neće svaki komad mesa postići hrskavu koricu. Najbolji izbor su pileća prsa sa kožom, bataci i karabataci, svinjski odrezak ili nemasni biftek ili ramstek i riba sa kožom: losos, brancin, orada.

Masnoća na mesu pomaže u stvaranju hrskave korice, pa ako birate komad bez masnoće, možete dodati malo ulja ili putera tokom pripreme, piše Index.

2. Ostavite meso da se osuši

Vlaga je najveći neprijatelj hrskave korice. Pre pripreme, izvadite meso iz frižidera i osušite ga papirnim ubrusom. Ako imate vremena, ostavite da se "provetri" od 15 do 20 minuta na sobnoj temperaturi.

3. So i soda bikarbona - tajni sastojci za hrskavost

So izvlači vlagu, dok soda bikarbona pomaže u razgradnji proteina, čineći meso hrskavim. Meso lagano pospite solju i sa malo sode bikarbone i ostavite od 10 do 15 minuta pre pečenja.

4. Koristite vreli tiganj i pravilo "ne diraj meso"

Za savršeno pečenje koristite tepsiju sa debelim dnom, a najbolje je liveno gvožđe.

Zagrejte je na srednjoj vatri dok ne bude vruća, pa dodajte malo ulja ili putera. Stavite meso i ne dirajte ga. Pomeranje ometa stvaranje korice, pa ostavite da se peče najmanje tri do četiri minute pre okretanja.

5. Pečenje u rerni za dodatnu hrskavost

Ako želite dodatnu hrskavost, meso nakon prženja prebacite u zagrejanu rernu na 200°C još pet do 10 minuta. Ova metoda je posebno dobra za piletinu sa kožicom.

6. Trik sa puterom za kraj

Za još bolji ukus i sjajnu koricu, na kraju prženja u tiganj dodajte malo putera i nekoliko puta prelijte njime meso kašikom. Ovo se posebno preporučuje za odreske.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()