Sočni kolač iz bakine kuhinje: Šeker pare, recept koji svi obožavaju

Jednostavan a savršen recept

14.11.2025. 08:41
  • Podeli:
Bakina kuhinja, kolač-6916dbb00af67.webp Foto: Bakina kuhinja

Spremni za putovanje kroz ukuse Balkana? Pred vama je šeker pare, bosanski desert koji se topi u ustim. Baka Jela za vas ima recept koji je jednostavan a tajna je samo u savršenom odnosu putera i brašna. 

Ovo je onaj sočni kolač koji pamtimo iz bakine kuhinje, a uz dodatak limuna, cela kuća će mirisati božanstveno. Evo kako da od samo nekoliko jeftinih sastojaka napravite pravi spektakl.

Sastojci:

Za testo:

  • jedno celo jaje i jedno belance (žumance ostavite za premazivanje)
  • 100 grama putera
  • tri do četiri kašike šećera
  • jedan vanilin šećer
  • limunova kora
  • pola praška za pecivo
  • dve šolje brašna šolja od 200 grama 

za preliv: 

  • tri pune šolje šećera
  • tri pune šolje vode
  • ceo limun isečen na krugove šolja od 100 ml

Priprema:

Najpre pomešati sve suve sastojke, dodati jedno celo jaje, jedno belance i puter i zamesiti fino, meko testo. Malo testa oblikovati u dlanu, pritisnuti i ređati u pleh. Premazati žumancetom koje ste ostavili sa strane. Peći na 200 stepeni C 25 minuta

Napravite sirup od vode, šećera, limuna i vanilin šećera a zatim preliti vruće kolačice. Ostavite da upiju bar 30 minuta.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()