Ovakav doručak će svaki post, što se hrane tiče, učiniti slađim i lakšim
Foto: ProfimediaNema razloga da ne jedete ukusnu hranu samo zato što postite, naprotiv. Stara srpska hrana i pomalo zaboravljeni recepti podsetiće vas da
Ječam je zaboravljeno blago - sporije se kuva od ovsenih pahuljica, ali daje puniji ukus i odličnu teksturu. Suve šljive dodaju slatkoću, a orasi hrskavost. Sve zajedno čini doručak koji greje i telo i dušu.
Ječam potopite preko noći u hladnoj vodi (ili bar 2–3 sata da omekša).
Procedite i stavite da se kuva u svežoj vodi (odnos je 1 mera ječma na 3 mere vode).
Dodajte prstohvat soli i kuvajte na tihoj vatri oko 40-50 minuta, dok zrno ne omekša.
Pred kraj kuvanja dodajte, kako volite - ili cele ili sitno seckane suve šljive i, ako se odlučite da ga koristite, cimet.
Kada je kaša gotova, sklonite s vatre i umešajte seckane orahe.
Po želji, dodajte malo tople vode da razredite teksturu, ili ostavite gušće.
Ovakvoj kaši možete da dodate kašičicu domaćeg pekmeza od šljive, ali pošto idemo na najzdraviju moguću varijantu - onda pekmez bez šećera.
Uz šolju čaja od nane ili kamilice, verovatno ćete pomisliti - pa ovo je doručak koji će, što se hrane tiče, svaki post učiniti slađim i lakšim.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







