To je ono jelo koje se kuva od par sastojaka koje svako domaćinstvo ima
Foto: ShutterstockSpasovdanska cicvara je jednostavno jelo bogatog ukusa koje se prenosi s kolena na koleno i neizostavno je na prazničnoj trpezi
Za Spasovdan, kad se porodica okuplja, kuća miriše na vruću pogaču, jagnjeće pečenje i svežu salatu – ne sme da izostane ni cicvara.
To je ono jelo koje se kuva od par sastojaka koje svako domaćinstvo ima. Nema Spasovdana bez ove zlatne kaše koja nas vraća u detinjstvo i budi mirise rodne kuće.
Cicvara nije samo jelo – to je miris detinjstva, praznika i okupljanja.
Idealna je za posluženje uz kuvana jaja, mladi luk i pogaču, baš onako kako se to radi za Spasovdan.
- 500 ml mleka
- 2 kašike domaćeg kajmaka
- 2 kašike sitnog belog sira (ili feta)
- 100 g kukuruznog brašna (sitnije mleveno)
- 1 kašika putera ili masti
- so po ukusu
U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga na srednjoj vatri. Dodajte kajmak i sir pa mešajte dok se ne rastope i mleko ne postane kremasto.
Polako dodajte kukuruzno brašno, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Smanjite vatru i kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od ivica šerpe (oko 10 minuta).
Na kraju dodajte kašiku putera ili masti i mešajte dok se lepo ne sjedini. Posolite po ukusu, sklonite sa vatre i odmah služite toplo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







