Na najnovijoj listi 50 najboljih doručaka na svetu, jedan deliaktes iz Srbije se našao na visokom drugom mestu
Foto: ShutterstockPoznati i uticajani gastro sajt Tejst Atlas objavio je novu listu sa 50 najboljih doručaka na svetu, a srpski specijalitet komplet lepinja zauzeo je drugo mesto.
Komplet lepinja, odnosno "lepinja sa sve" je prvi put napravljena krajem veka u užićkoj pekari "Šuljaga". Kada je hlebu sa kajmakom i jajetom, umočenom u pretop od jagnjećeg ili prasećeg pečenja dodat i jogurt, postao je komplet lepinja - mnogima omiljeni doručak.
Osim u užičkom kraju, komplet lepinja može da se nađe širom Srbije, ali je samo u ovom kraju ostala autentična.
"Zadržali smo kompletnu tehnologiju, od suve lepinje od brašna iz mlina bez aditiva, koja se peče u zidanoj peći na otvorenoj vatri. Posle pečenja lepinje se hlade prekrivene lanenim krpama, što je takođe deo procesa pripreme. Kada se u nju dodaju kalmak i jaje, takođe se zapeče na otvorenoj vatri a kasnije se dodaje pretop koji nastaje pečenjem prasića i jagnjadi u istoj srazmeri. Svi proizvodi moraju da budu domaći, dobri i kvalitetni, da bi takav bio i krajnji proizvod", rekli su zaposleni u pekari "Šuljaga" za domaće medije.
S obzirom na to da je veoma kalorična, omplet lepinja s pravom nosi nadimak "bomba".

Jedan od omiljenih srpskih specijaliteta - komplet lepinja je u izboru istog ovog sajta 2023. godine proglašen najboljim doručkom na svetu.
Ove godine čast da bude prvi dobio je turski kahvalti - na turskom jeziku odnosi se na doručak i to je neophodan i često raskošan obrok u turskoj kulturi. Reč "kahvalti" potiče od dve reči: "kahve" (kafa) i "alti" (ispod/pre), što se prevodi kao "pre kafe". To je obrok koji se tradicionalno jede pre nego što se konzumira kafa, jer se u osmansko doba kafa smatrala pićem u kojem se uživa posle obroka, a ne tokom ili pre njih.
Tradicionalni turski kahvalti predstavlja širok spektar jela, obično kombinaciju mnoštva ukusa, tekstura i kategorija hrane. Sto je ukrašen i slatkim i slanim jelima, uključujući sireve, masline, povrće, lokalni hleb, jaja, burek, baklavu ili druga slatka peciva i još mnogo toga, uz tople napitke poput turskog čaja.
A evo kako je Tejst Atlas opisao srpsku komplet-lepinju: "Ovaj specijalitet se sastoji od tradicionalne lepinje koja se preseca na pola, premaže gustom pavlakom (kajmakom) i preliva jajetom. Kombinacija se kratko peče i preliva se mešavinom toplih mesnih sokova, što je lokalno poznato kao pretop.
Izraz komplet lepinja može slobodno da se prevede kao "sa svim u njemu“ i tradicionalno se povezuje sa Užicem i Zlatiborom. Veruje se da je nastao negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu".
Na prvih 10 mesta našli su se i:
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







