Trik banatskih domaćica za savršene ćufte: U smesu obavezno dodajte ovaj sastojak

Biće savršeno sočne i mekane

04.10.2025. 16:45
  • Podeli:
ćufte, mleveno meso, pixabay-66a23d0caa0fc.webp Foto: Pixabay

Ćufte su jedno od onih jela koje svi ukućani vole - jednostavne su, ukusne, brzo se prave i savršeno idu uz pire, testeninu i sos od paradajza. Ipak, često se desi da budu suvkaste ili tvrde, pa umesto da se "tope u ustima", postanu žilave i suve. 

Ali, ne i u Banatu. U ovom delu Srbije domaćice obavezno dodaju tajni sastojak kako bi ćufte uvek bile sočne i vazdušaste.

Da biste napravili najsočnije ćufte od mlevenog mesa, primenite provereni trik banatskih domaćica: u smesu dodajte malo rendanog povrća - tikvice ili krompir. Povrće se dodaje u sirovom obliku, a njegova moć je da meso učini mekšim.

Pravilo je jednostavno: na 500 grama mesa ide otprilike 100 grama rendanih tikvica ili oljuštenog krompira

Naime, i tikvice i krompir zadržavaju vlagu, vezuju smesu i daju onaj savršeni "pufnasti" efekat zbog koga ćete ćufte jesti bez prestanka.

I tikvica ili krompir, narendani sitno i umešani pravo u smesu, oslobađaju prirodnu vlagu tokom pečenja, pa ćufte ostaju mekane i sočne i sutradan, čak i ako ih podgrevate u mikrotalasnoj rerni.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()