Tajna njene dugovečnosti leži u jedinstvenom hemijskom sastavu
Foto: Shutterstock.com/VH-studioDok se neke namirnice pokvare nakon samo nekoliko dana ili nedelja, jedna - koju svako od nas ima u ostavi, ne kvari se uopšte i može se reći da traje zauvek, godinama, pa čak i decenijama. Radi se o medu.
Tajna dugovečnosti meda leži u njegovoj jedinstvenoj hemiji. Nizak sadržaj vlage i visok sadržaj šećera su ključni sastojci koji omogućavaju njegovu trajnost, a to se postiže zahvaljujući vrednim pčelama koje ne samo da sakupljaju nektar, već i pomažu u dehidraciji.
Nektar može da sadrži i do 70 odsto vode, a ova voda treba da „ispari“ da bi se stvorila konzistencija meda koju svi poznajemo. Pčele to postižu mašući krilima kako bi podstakle brzo isparavanje vode iz mešavine nektara.
Tako da je nizak sadržaj vlage ono što pomaže medu da traje. Upravo zbog tako malog sadržaja vlage, većina plesni i bakterija ne može da raste u medu. Enzim koji se nalazi u pčelinjem želucu takođe doprinosi ovom procesu, jer pomaže u razgradnji glukoze iz nektara, što medu daje kiselost.
Odgovor na ovo pitanje može biti – zauvek. Za to postoje čak i arheološki dokazi. U stvari, arheolozi su pronašli teglu meda u grobnici faraona Tutankamona, koju su probali, i na njihovo iznenađenje, med je imao isti slatki ukus kao i svaki drugi med. Međutim, ne preporučuje se konzumiranje veoma starog meda, posebno ako je med bio izložen prekomernoj vlazi u ostavi.
Da biste sačuvali svoj med, potrebno je da ga čuvate na hladnom i suvom mestu iu hermetički zatvorenoj posudi kako biste godinama održavali svežinu. Međutim, može da kristališe, što ga može učiniti čvrstim. To ipak ne znači da je pokvaren, a ovde napisali smo više o tome kako da ga pretvorite u širenje kada vam se to dogodi. Alternativno, u ovom slučaju, možete umočiti teglu meda u toplu vodu da biste je omekšali.
Čuvajte med u hermetički zatvorenoj posudi kako biste sprečili ulazak vlage. Tegle sa poklopcima su idealne za čuvanje meda sve dok su poklopci dobro zatvoreni da med ne izlazi iz vazduha. Takođe, idealno bi bilo izbegavati plastične i metalne posude, jer mogu da izazovu oksidaciju meda.
Držite ga na prosečnoj sobnoj temperaturi, oko 18 do 24 stepena Celzijusa, i nikada ga nemojte hladiti. Med u frižideru će dovesti do njegovog stvrdnjavanja, što nikako nije idealno, prenosi Prva.rs.
Iako je med najpoznatija namirnica bez roka trajanja, nije jedina. A neki drugi sastojci iz ostave mogu trajati godinama, pa čak i decenijama. To uključuje soja sos, šećer, pirinač, sušeno povrće, kikiriki i ribu u konzervi. Svi oni dele karakteristike sa medom – nizak sadržaj vlage i prirodna antimikrobna svojstva.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







