Četiri sjajna načina da iskoristite koru od jabuke

Umesto da završe u smeću, kore od jabuke mogu postati dragocen sastojak u kuhinji

28.10.2025. 09:10
  • Podeli:
jabuka, ljuštenje jabuke, voće pixabay-670fb340af7d5.webp Foto: Pixabay

Kada ljuštimo jabuke za pitu, kompot ili zato što ih više volimo bez kore, najčešće koru odmah bacimo. Ipak, mnogi ne znaju da se upravo u kori krije najveći deo hranljivih sastojaka - naravno, ako plod nije prskan.

Kora od jabuke bogata je dijetetskim vlaknima, vitaminima A, C i E, i moćnim antioksidansima poput kvercetina, koji pomaže u jačanju imuniteta i smanjenju upalnih procesa u organizmu.

Pored toga, sadrži i prirodne pigmente i aromatična jedinjenja koja mogu obogatiti jela i pića na potpuno prirodan način, piše Index.hr.

Kako da iskoristite koru od jabuke

Umesto da završe u smeću, kore od jabuke mogu postati dragocen sastojak u kuhinji.

Potrebno je samo malo mašte i spremnost da isprobate nešto novo. Evo nekoliko jednostavnih, ali ukusnih načina da ih upotrebite:

Čaj od kore jabuke

Kore jabuke mogu poslužiti kao osnova za mirisni i zdrav čaj. Sve što treba da uradite je da kuvate šaku svežih ili sušenih kora u vodi 10-15 minuta. Dodajte štapić cimeta, karanfilić ili komadić đumbira za topli napitak koji vas greje iznutra i smiruje varenje.

Ovaj čaj je posebno dobar u zimskim mesecima, jer daje osećaj topline, a istovremeno pruža dozu vitamina i antioksidanata. Sušene kore možete čuvati u tegli i koristiti ih tokom cele godine.

Domaći čips od kore jabuke

Ako volite grickalice, kore jabuke mogu postati zdrava alternativa industrijskom čipsu. Jednostavno rasporedite kore na papir za pečenje, pospite sa malo cimeta i, po želji, smeđim šećerom ili medom, pa pecite u rerni na niskoj temperaturi (oko 120 °C) dok ne postanu hrskave.

Rezultat je aromatična, blago slatka i veoma hranljiva užina koju možete poneti na posao ili poslužiti uz čaj.

Dodatak smutijima

Ako imate blender, dodavanje kore jabuke u smuti je odličan način da povećate njegovu nutritivnu vrednost.

Kora se lako meša sa drugim sastojcima kao što su banana, spanać, ovsene pahuljice ili jogurt, a pored vlakana, donosi i svežinu i blagu aromu. Na ovaj način se ništa ne baca uzalud, a vaš smuti postaje još zdraviji i zasitniji.

Aroma za sirup ili kompot

Kora jabuke može poslužiti kao prirodni pojačivač ukusa u raznim desertima i pićima. Kada pravite sirup, džem ili kompot, jednostavno dodajte koru zajedno sa ostalim sastojcima.

Ona će osloboditi svoju aromu, laganu slatkoću i prirodnu boju, a nakon kuvanja možete je jednostavno izvaditi i baciti. Posebno dobro funkcioniše u kombinaciji sa cimetom i vanilom.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()