Čuvanje vina u frižideru je velika greška: Postoji bolji način da ga održite svežim

Uz pomoć ovih saveta, ukus se neće promeniti

11.10.2025. 12:03
  • Podeli:
vino, čaša, crveno vino, pixabay-656df6ee072b0.webp Foto: Pixabay

Čuvanje vina kod kuće deluje jednostavno. Bela vina se obično skladište u frižideru, dok se crna drže u kuhinjskim ormarićima.

Ipak, stručnjak za vina upozorava da to nije ni blizu tako jednostavno, upozoravajući da nepravilno čuvanje može rezultirati kvarenjem vašeg vina ili dobijanjem oštrog, kiselog okusa.

Kolin Simpson, stručnjak iz kompanije Into the Vineyard, otkrio je da iako većina ljudi vino nedeljama drži uspravno u frižideru, ovaj pristup zapravo može uzrokovati isušivanje čepa i kvarenje okusa.

 

Čak i najmanja greška može ugroziti kvalitet vaše boce. Vino je izuzetno otporno, ali pravilno skladištenje čini pravu razliku, posebno kada je reč o čepu.

"Suvi čep se može skupiti, dopuštajući kiseoniku da prodre u bocu i tako ubrza hemijske reakcije koje mogu pokvariti ukus i aromu. Držanje boce na boku održava kontakt između vina i čepa, pomažući u očuvanju ravnoteže kiselina, tanina i drugih spojeva koji vinu daju karakter", navodi stručnjak.

 

Jedna česta greška uključuje čuvanje boca na mestima gde će se suočiti sa iznenadnim, jakim ili redovnim temperaturnim fluktuacijama.

Česte promene temperature mogu istisnuti čep napolje, mogu izzvati curenje a mogu i da promene ukuse. 

 

Osim toga, vino se nikada ne sme držati na temperaturi ispod 7°C duže vreme.

Hladni uslovi skladištenja takođe mogu dovesti do nakupljanja vlage na etiketama ili bocama.

Još jedan trik skladištenja kojeg mnogi ljubitelji vina možda nisu svesni jeste da se začepljene boce trebaju držati vodoravno, a ne uspravno jer održavanje kontakta čepa sa vinom sprečava isušivanje i neželjenu infiltraciju kiseonika.

Vino mora biti zaštićeno od UV zraka i jake svetlosti jer izloženost sa vremenom može pogoršati i kvalitet i ukus. Imajući to na umu, stručnjak preporučuje kupovinu frižidera za vino gde je to izvodljivo.

"Tri ključne komponente za pravilno starenje su kontrola temperature, tama i vlažnost. Frižider za vino nudi sve navedeno", ističe.

Čuvanje vina u standardnom frižideru može dovesti do toga da se boce redovno tresu ili su izložene vibracijama, što može poremetiti sedimente i takođe negativno uticati na ukus.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()