Kada krompir poprimi zelenu boju može biti opasan po zdravlje
Foto: PixabayKrompir sadrži solanin, otrovno alkaloidno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navode doktori i naučnici koji rade u nemačkom Saveznom institutu za procenu rizika.
Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje.
Institut savetuje da se zbog toga izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.
Međutim, krompiru koji nije jako zahvaćen navedenim promenama mogu se odstraniti klice i zeleni delovi, nakon čega se može sigurno konzumirati, tvrdi nemački Savezni institut za procenu rizika.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







