Najčešće se čorbe i sosovi zgušnjavaju brašnom, ali postoje odlične zamene
Foto: ShutterstockSvaka domaćica se trudi da skuva što ukusniji ručak. Supe, čorbe, razni sosovi, često treba da se zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog s hladnom vodom.
Dodavanje brašna radi zgušnjavanja jela je najbrža varijanta, ali nije baš zdrava, jer unosite dodatne kalorije bez potrebe. Postoje bolji načini za zgušnjavanje jela koji su i mnogo ukusniji. Recimo, da upotrebite povrće koje sigurno uvek imate u kući.
Skuvajte krompir (1-2 komada) i ispasirajte ga u blenderu ili ga dobro uzgnječite viljuškom da nema grudvica. Možete da dodate malo vode da bi smesa bila kompaktnija. Dodajte je u čorbu ili sos i dobro sjedinite.
Krompir nema jak ukus, pa nećete značajno promeniti ukus sosa ili čorbe, a zdraviji je izbor od belog brašna. Možete da koristite i pire od nekog drugog povrća, ali u tom slučaju pazite da ne promenite ukus jela.

Ako imate problem sa glutenom, koristite krompirov skrob. Potrebna je jedna kašika skroba pomešana s dve kašike vode kako bi se dobila kaša. Sipajte u jelo ili sos i neprestano mešajte dok se ne zgusne.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







