Ovo voće ne bi trebalo držati u frižideru: Stručnjaci upozorili

Frižider je odlično mesto za čuvanje većine voća i povrća, ali nije uvek dobra ideja to raditi

30.05.2025. 10:30
  • Podeli:
frižider voće povrće shutterstock_122491669-6522a697468a3.webp Foto: Shutterstock

Postoji više vrsta voća koje ne bi trebalo držati u frižideru. U ovu grupu spada voće koji nastavljaja da sazreva i nakon što se ubere.

Hlađenje ovih plodova ne samo da prekida taj prirodni proces zrenja, već može negativno da utiče na njihovu teksturu, ukus i izgled, pretvarajući ih u voće koje možda još može poslužiti za džem ili smuti – ali neće biti prijatno za jelo u sirovom obliku, prenosi Nova.rs.

Zato, pre nego što dobre plodove osudite na kantu za otpatke, ostavite ih na sobnoj temperaturi da sazru i uživajte u njima kad su najukusniji.

Doktori opšte prakse, nutricionisiti i kuvari savetuju da izbegvate da ostavljate ovo voće u frižideru.

Banane

"Niske temperature naglo zaustavljaju proces sazrevanja banana“, kaže kuvar i vlasnica "Two Cloves Kitchen", Džen La Roka.

Kako navodi "tekstura može da postane gumena, a ukus prilično bezličan.

"Banane je najbolje držati na pultu, gde mogu da razviju svoju prirodnu slatkoću", smatra ona.

Breskve

"Breskve, šljive i nektarine moraju da sazru do kraja na sobnoj temperaturi kako bi postigle svoj sočni, aromatični vrhunac“, objašnjava La Roka.

Kako dodaje "ako ih prerano stavite u frižider, dobićete brašnastu, bezukusnu voćku.

"Ja ih uvek pustim da omekšaju na pultu pre nego što ih poslužim ili dodam u dezert“, kaže ona.

Šljive

Da – ovo voće treba da stoji na radnoj površini, a ne u frižideru. Operite ih odmah po povratku iz prodavnice, kako bi bile spremne za užinu čim omekšaju, savetuju lekari.

Nektarine

Nektarine treba da stoje van frižidera zajedno s breskvama i šljivama. Naravno, ako ih iseckate za voćnu salatu, tada ih čuvajte u frižideru – u dobro zatvorenoj posudi – i biće dobre još dan-dva.

Tropsko voće

"Tropsko voće poput ananasa, manga i kivija najbolje opstaje na sobnoj temperaturi, gde ravnomerno sazreva i zadržava svoju sočnost“, kaže nutricionista Njumen.

Međutim, kako dodaje, kada ih jednom isečete, najbolje je da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()