U samo nekoliko koraka
Foto: ShutterstockPriprema zimnice predstavlja dugogodišnju tradiciju u mnogim domaćinstvima. Ipak, da bi zimnica ostala sigurna za konzumaciju i zadržala svoj kvalitet, ključno je pravilno sterilisati tegle pre nego što se u njih sipa sadržaj.
Sterilizacija je važan korak jer sprečava razvoj štetnih mikroorganizama i produžava trajanje zimnice. Bez obzira na to da li pripremate ajvar, džem, kisele krastavce ili bilo koju drugu zimnicu, čiste i sterilne tegle su osnova uspešnog procesa.
Pre same sterilizacije, potrebno je temeljno oprati tegle i poklopce u toploj vodi uz dodatak deterdženta, zatim ih dobro isprati.

Postoje dva jednostavna načina da ih sterilišete:
Zagrejte rernu na 120°C. Tegle poređajte naopako (otvorom prema dole) na rešetku ili pleh i ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta. Nakon toga, isključite rernu i ostavite tegle unutra još neko vreme da se lagano ohlade.
U veću šerpu stavite čistu pamučnu krpu, na nju složite tegle, a zatim ih potpuno prekrijte vodom. Kada voda proključa, tegle kuvajte oko 10 minuta. Zatim ih pažljivo izvadite i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se osuše.
Nakon što su tegle potpuno suve, dok su još uvek tople, napunite ih pripremljenom zimnicom i odmah čvrsto zatvorite poklopcima. Tako ćete osigurati da vaši domaći proizvodi ostanu ukusni i sigurni za konzumaciju mesecima kasnije.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







