Listovi ne bi smeli da budu pretanki
Foto: PixabayGreška koju mnogi prave prilikom kiseljenja kupusa je pogrešan odabir sorte, koja se raspadne već do decembra.
Savršen na pijaci, a katastrofa u kaci mnogima se svake godine desi ista greška. Kupus izgleda lepo, glavice su velike i sjajne, ali čim krene fermentacija, sve se raspadne i od zimnice nema ništa.
Razlog je jednostavan pogrešna sorta. Mnogi ne znaju da nisu svi kupusi za kiseljenje. One sorte koje imaju tanke listove, lagane glavice i brzo puštaju vodu obično su namenjene svežoj potrošnji, ne fermentaciji. Takav kupus ne izdrži ni do decembra postane kašast i dobije neprijatan miris.
Ako želiš da tvoja zimnica potraje, biraj proverene sorte: futoški kupus (klasik koji traje do proleća), Bravo F1 (pouzdan hibrid), ili varaždinski (sporije kisne, ali je postojan).
Nekoliko pravila čini razliku između uspeha i neuspeha:

Ako voda postane mutna, listovi se raspadaju i pojavi se sluz gotovo je, kupus se pokvario.
Zato ne gledajte samo kako izgleda, već pitajte za sortu. Pravi kupus za kiseljenje mora da bude čvrst, izdržljiv i aromatičan da izdrži do slave i proleća, baš kao što su to radile naše bake.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







