Kada znate gde treba da stoji, bacanje je samo misaona imenica
Foto: PixabayAko ste se ikada razočarali kada ste iz prodavnice doneli savršeno zaobljenu lubenicu, samo da biste nekoliko dana kasnije otkrili da se isušila i izgubila ukus - niste jedini. Letnji favoriti poput lubenice zahtevaju poseban tretman, a stručnjaci sada otkrivaju gde grešimo i kako pravilno da je čuvamo da bi trajala duže, bila sočna i puna ukusa.
Možda deluje praktično, ali odlaganje cele lubenice u blizini jabuka, banana ili avokada može da ubrza njeno kvarenje. Ovi plodovi emituju etilen - gas koji ubrzava sazrevanje, a kada su u blizini lubenice, mogu da uzrokuju da se prebrzo osuši i propadne.
Savetuje se da lubenicu držite dalje od voćki koje luče etilen i da je umesto toga da je stavite blizu citrusa (poput limuna i grejpfruta) ili bobičastog voća koje ima minimalan uticaj na zrenje.

Umesto frižidera, najbolje mesto za čuvanje cele lubenice je tamni deo kuhinje - poput mesta ispod police ili zadnjeg dela radne ploče. Idealno je da to bude prostorija sa stabilnom sobnom temperaturom i bez direktne sunčeve svetlosti, ostava ili špajz su savršeno rešenje ako ih imate. Na ovaj način, lubenica može ostati sveža i do dvе nedelje.
Čim lubenicu isečete, njena borba sa vlagom, bakterijama i gubitkom ukusa počinje. Da bi što duže ostala ukusna, presečenu polovinu odmah prekrijte plastičnom folijom i odložite je u pliću, zatvorenu posudu u frižideru. Time sprečavate isušivanje i širenje bakterija.
Za manje komade lubenice, idealno je da ih složite na tanjir obložen papirnim ubrusom, koji će upiti višak vlage i time sprečiti da se parčići slepe, pokvare ili omekšaju.
Isečena lubenica vrlo brzo gubi vlagu i ukus, čak i kad je čuvate u frižideru. Najbolje je da je pojedete u roku od 24 do 48 sati.
Ako izbegavate plastičnu ambalažu, razmislite o kupovini pčelinjeg voska u obliku folije - prirodne, višekratne alternative za omotavanje hrane koja odlično zadržava svežinu. Može se koristiti na celoj lubenici ili presečenim komadima.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







