Redovno korišćenje oštećenog tiganja dugoročno nije bez rizika
Foto: ShutterstockAko ste među onima koji isti tiganj koriste pet, deset, pa i više godina, vreme je da preispitate tu naviku. Teflonsko posuđe jeste praktično, ekonomično i čini kuvanje lakšim – jer sprečava lepljenje hrane i omogućava prženje sa minimalnom količinom ulja.
Ipak, čak i najkvalitetniji tiganj s vremenom se troši, a njegov nelepljivi sloj postaje sve tanji i porozniji.
Kada se ošteti, može osloboditi čestice koje pod uticajem toplote dolaze u kontakt sa hranom. Iako male količine nisu opasne, redovno korišćenje oštećenog tiganja dugoročno nije bez rizika.
Prvi znak da tiganj više ne obavlja svoju funkciju jeste kada primetite da mu je dno postalo neravno. Tokom godina upotrebe, zbog izlaganja visokoj temperaturi i nepravilnog hlađenja, metal od kog je izrađen tiganj može da se deformiše. To dovodi do toga da se površina više ne zagreva ravnomerno.
Hrana će se tada peći neujednačeno – na jednom mestu može da zagori, dok će na drugom ostati polusirova. Osim toga, neravno dno znači da tiganj više ne „leži“ pravilno na ringli, pa se toplota gubi, što utiče i na veću potrošnju energije. Ako uz to primetite i da se hrana više lepi nego ranije, nema sumnje – vreme je da ga zamenite.
Tamne mrlje su gotovo siguran znak da je teflonski premaz oštećen. Dok svetlije fleke mogu biti samo posledica korišćenja i ne predstavljaju problem, tamne fleke ukazuju da je sloj zaštite počeo da se ljušti. Kada se to dogodi, površina više ne obavlja svoju zaštitnu funkciju i dolazi do kontakta hrane sa metalom.
Takođe, tamne fleke su često znak da ste tiganj pregrevali. Teflon ne podnosi ekstremno visoke temperature (iznad 250°C), pa dugotrajno kuvanje na „maksimalnoj vatri“ može oštetiti sloj i promeniti njegovu boju. Ako se to desilo, tiganj više nije siguran za upotrebu, čak i ako se čini da se hrana i dalje ne lepi.

Duboke ogrebotine su možda najopasniji znak da treba da zamenite tiganj. Nastaju najčešće usled korišćenja metalnih viljuški, noževa ili spatula koje oštećuju površinu. Svaka ogrebotina znači da je sloj teflona "probiven", što otvara put hemikalijama da dođu do hrane tokom pripreme.
Ako tiganj izgleda "šaroliko", sa mestima gde se sija metal, odmah ga uklonite iz upotrebe. Imajte na umu da čak i male ogrebotine s vremenom mogu postati veće usled zagrevanja i širenja materijala.
Ako primetite da hrana počinje da se lepi iako koristite ulje, to je znak da je teflonski sloj izgubio svoje karakteristike. Površina koja više nije glatka i sjajna neće omogućiti pravilno klizanje hrane, a to je jasan indikator da je premaz dotrajao.
Neki pokušavaju da "produže vek" tiganju dodatnim slojevima ulja ili putera, ali to ne rešava problem. Naprotiv, višak masnoće može zagorevati i stvarati još više naslaga koje dodatno oštećuju tiganj. U tom trenutku, bolje je investirati u novi nego rizikovati zdravlje i ukus hrane.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







