Ako vas boli grlo izbegavajte ovu hranu: Na spisku i najčešća zabluda Srba

Dijetetičarka otkriva šta od hrane i pića treba da izbegavate ako vas boli grlo

26.11.2025. 08:50
  • Podeli:
bol grlo prehlada bolest shutterstock_1659990907-651d7b9929852.webp Foto: Shutterstock

Ako verujete da čašica alkoholnog pića "ubija bakterije u grlu", grešite. Dijetetičarka otkriva šta od hrane i pića treba da izbegavate ako vas boli grlo.

  • Kisele, začinjene i hrskave namirnice iritiraju grlo.
  • Alkohol pogoršava simptome.
  • Birajte mekšu hranu i blage napitke.

Upaljeno grlo može da bude naporno, ali je jedan od najčešćih simptoma prehlade, sezonskih alergija i bolesti. Bez obzira na uzrok, hrana koju jedete može značajno da utiče na brzinu oporavka, kaže dijetetičarka Samanta Piterson, prenosi Mondo.

To znači "birati namirnice koje smiruju upalu i izbegavati one koje mogu da iritiraju osetljivo tkivo grla ili izazovu dodatnu sluz", dodaje ona. Ipak, koje namirnice tačno treba da izbegavate kada imate upaljeno grlo?

Kisela hrana

Kada imate upaljeno grlo, napravite pauzu od kisele hrane. Primeri uključuju citrusne sokove (poput limunade i soka od narandže) i paradajz sos.

"Kiselost može dodatno da iritira već upaljeno tkivo grla, pogoršavajući peckanje i bol", kaže Piterson i savetuje da birate blaže namirnice poput banana ili manga.

Previše začinjena hrana

Može biti primamljivo jesti začinjenu hranu kada imate upaljeno grlo. To je možda zato što su vaša čula umanjena ili jednostavno začinjena hrana u tom trenutku dobro "leže". Ipak, začinjena hrana može da iritira, posebno ako je upaljeno grlo posledica čestog kašlja. Rešenje? Ako želite začinjenu supu ili čorbu, umanjite nivo začina više nego inače.

Hrskava hrana

Suva i hrskava hrana poput pereca, krekera i tostiranog hleba vredi izbegavati kada imate upaljeno grlo. 

"Ove namirnice mogu da grebu i iritiraju grlo, posebno kada je već osetljivo ili otečeno. Gruba tekstura je kao papir za upaljeno tkivo", kaže Piterson i savetuje da birate mekše, lako svarljive opcije poput pire krompira, smutija, nežno zagrejanih supa ili ovsenih pahuljica sa malo meda.

Previše vruća hrana i napici

Topli čaj može privremeno da olakša, ali može i da ošteti grlo, pogoršavajući simptome. Prema stručnjacima, topli napici su generalno bolji jer su blaži za grlo. Hladni napici, poput ledenog smutija ili lizanje kockica leda takođe može pomoći.

Alkohol

Suprotno popularnom verovanju, alkohol ne ubija bakterije koje izazivaju upaljeno grlo. Umesto toga, alkohol dodatno iritira grlo, slabi imuni sistem i doprinosi dehidraciji. Zato ga je najbolje izbegavati kada ste bolesni.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()