Najbolji je sirov, ali mnogi nutricionisti poručuju da bi ga trebalo češće koristiti, bilo u salatama, sosevima ili kao dodatak toplim obrocima
Foto: PixabayBez njega je gotovo nemoguće zamisliti kuvanje, a mnogi ga rado jedu i sirovog – reč je o običnom luku, povrću koje se godinama koristi u narodnoj medicini, ali i u svakoj kuhinji.
I dok ga svakodnevno koristimo u jelima, nije baš da svaki dan i razmišljamo koliko je moćan saveznik našeg zdravlja, a možda bi trebalo.
Stručnjaci naglašavaju da je luk prava prirodna bomba za jačanje imuniteta. Bogat je kvercetinom, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv upala i jača otpornost organizma.
Osim toga, sadrži vitamin C, vlakna i sumporne spojeve koji zajedno čine snažnu zaštitu od virusa i bakterija.
Redovna konzumacija luka, posebno sirovog, može smanjiti rizik od respiratornih infekcija, alergija, pa čak i hroničnog umora. Termički obrađen zadržava deo svojih svojstava, ali je sirovi luk najefikasniji.
Za razliku od skupih suplemenata i egzotičnih biljaka, luk je jeftin, dostupan i prisutan u gotovo svakom domaćinstvu.
Upravo zato mnogi nutricionisti poručuju da bi ga trebalo češće koristiti, bilo u salatama, sosevima ili kao dodatak toplim obrocima. Ponekad su najjednostavnija rešenja i najbolja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







