Ključno je birati hranu koja umiruje upalu i izbegavati namirnice koje dodatno iritiraju grlo
Foto: ShutterstockBol u grlu je jedan od najčešćih simptoma prehlade, alergija i drugih infekcija, a osim što je neprijatan, može ozbiljno da utiče na svakodnevno funkcionisanje.
Može da nastane zbog sasvim bezazlenih razloga, poput suvog vazduha ili glasnog pevanja na koncertu. Bez obzira na uzrok, ishrana ima važnu ulogu u procesu oporavka, ističe dijetetičarka Samanta Piterson za Real Simple.
Kako kaže, ključno je birati hranu koja umiruje upalu i izbegavati namirnice koje dodatno iritiraju grlo ili podstiču stvaranje sluzi.
Donosimo pregled hrane koju bi trebalo izbegavati dok vas boli grlo.
Kod bola u grlu je preporučljivo izbegavati kiselu hranu poput pomorandži, limuna, sokova od citrusa, paradajza i soseva na bazi paradajza.

"Kiselost dodatno nadražuje već upaljenu sluzokožu, što može pojačati osećaj peckanja i bola", objašnjava Piterson.
Umesto toga, dijetetičarka Medi Paskvarijelo preporučuje blaže i nežnije voće, kao što su banane.
Iako začinjena jela mogu da deluju primamljivo, naročito kada su ukus i miris smanjeni, ona mogu dodatno da iritiraju grlo, posebno ako bol dolazi uz kašalj.
"Ako baš želite začinjenu supu ili bujon, ublažite začine više nego inače", savetuje Paskvarijelo.
Međutim, ako vam je grlo veoma osetljivo, bolje je da sačekate sa ljutim jelima dok se stanje ne poboljša.
Namirnice poput krekera, pereca i tosta treba izbegavati jer mogu grebati i dodatno da nadraže već osetljivo grlo.
"Gruba tekstura tih namirnica može da deluje poput šmirgle na upaljeno tkivo", objašnjava Piterson.
Umesto toga, preporučuje se mekša i nežnija hrana koja se lako guta, poput pire krompira, ovsenih pahuljica, laganih supa ili smutija.

Iako se topli napici često povezuju s olakšanjem kod bola u grlu, prevruća tečnost može dodatno da opeče i oštetiti grlo. Paskvarijelo savetuje da napici budu topli, ali ne vreli.
Osim toga, olakšanje mogu da pruže i hladni smutiji.
Suprotno uvreženom mišljenju, alkohol ne ubija bakterije koje uzrokuju bol u grlu. Naprotiv, može dodatno da iritira grlo, dehidrira organizam i oslabiti imuni sistem.
"Dok ste bolesni, držite se vode, toplog čaja, smutija i bujona", poručuje Paskvarijelo.

Iako se hladni mlečni proizvodi poput sladoleda čine kao logičan izbor za umirivanje grla, kod nekih ljudi mogu da zgusnu sluz i pogoršaju simptome. To važi i za tople mlečne soseve.
Piterson preporučuje biljne alternative, poput smutija na bazi bademovog ili kokosovog mleka.
"Hladnoća smanjuje upalu, a biljno mleko ne podstiče stvaranje sluzi", objašnjava.

Pića sa kofeinom, poput kafe i energetskih napitaka, mogu dodatno da isuše grlo i ometaju san, koji je ključan za oporavak.
"Imuni sistem najbolje radi dok spavate", kaže Piterson.
Umesto kafe, preporučuje biljne čajeve poput kamilice, korena sladića ili belog sleza. Ako dodate malo meda, dobićete napitak koji umiruje grlo i deluje antimikrobno.

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







